Extra volkstuintjes, een dierenweide en bloemenweide voor Tannekes Tuin

Moeten succesvolle volkstuintjes straks verhuizen?

© slr

© slr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De volkstuintjes van Tannekes Tuin in Tielt zijn een groot succes. Alle vijftig tuintjes zijn al volzet. Binnenkort komen er acht nieuwe en komt er ook een grote bloemenweide.

Steven Leenknegt,slr

De volkstuintjes langs de Wingensesteenweg in Tielt zijn een groot succes. Alle vijftig percelen zijn intussen al volzet en binnenkort komen daar nog een achttal tuintjes bij. Het project ‘Tannekes Tuin’ werd eind 2016 opgestart door de tuinvereniging Velt in samenwerking met de Tieltse Bouwmaatschappij, die de grond ter beschikking stelt. Zij hebben onlangs ook een bloemenweide aangeplant aan de volkstuintjes. De bloemenweide is 7.000 vierkante meter groot en moet de bijen- en vlinderpopulatie in Tielt opkrikken. Er is ook een weide waarop drie kleine varkentjes leven.

“Als het van mij afhangt, zou ik hier zelfs kamperen”, zegt Godfried Verhamme die zelf een volkstuintje onderhoudt. “We hebben hier een zeer mooie locatie met veel groen. De tuintjes liggen ook wat verborgen achter de huizen, dus is het hier erg rustig. Er is hier ook bijna altijd wel iemand te vinden.” De volkstuintjes worden onderhouden door vrijwilligers. Ze hebben ook een gezamenlijke ruimte en een bijenhotel. “Ook de omgeving is betrokken bij de werking”, zegt Verhamme. “Zo komen de kinderen van de plaatselijke kinderopvang hun eigen tuintje onderhouden. Ook de drie biggen zijn populair.”

Ongerustheid

Toch zijn een aantal gebruikers van de volkstuintjes ongerust. Er gaan immers geruchten dat ze zouden verhuizen. Dat zou betekenen dat iedereen moet herbeginnen. “Er is inderdaad een mogelijkheid dat Tannekes Tuin moet verhuizen, maar dat kan nog twintig jaar duren”, zegt Lieven Lybeer, directeur van de Tieltse Bouwmaatschappij. “De grond die wij ter beschikking stellen, maakt deel uit van een groter project waarop 350 woningen moeten komen. Maar het zal nog jaren duren voor het zover is. Bovendien zal er in de plannen ook in veel groen voorzien worden. We willen de tuintjes daar graag houden.”

Op zondag 27 mei is er een kijkdag in Tannekes Tuin. Vanaf 12 uur kan iedereen er komen picknicken.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio