Stadsfestival Isotopia verdeeld over vier festiviteiten van nu tot begin september

Wie bakt de beste taarten van Izegem?

Wie bakt de beste taarten van Izegem?

Isotopia wordt ook dit jaar de overkoepelende naam voor vier culturele manifestaties. Foto: fmr

Izegem -

Na de eerste gesmaakte editie van vorig jaar, bewandelt het stadsbestuur verder de nieuwe ingeslagen weg van vier aparte evenementen, gebundeld onder de naam Isotopia. Een eerste komt er aan op zondag 27 mei met Heerlyckheid Iseghem.

Vroeger had je Izegem Zomert en het Herfstmuziekfestival. De jongste jaren wisselden beide festivals elkaar af, tot het stadsbestuur oordeelde dat de centen beter verspreid konden worden. “Liever investeren in enkele feestelijkheden dan alles er in een weekend door te jagen”, liet burgemeester Bert Maertens (N-VA) toen optekenen. Vorig jaar werden daarom vier aparte festiviteiten georganiseerd en daar wordt nu een vervolg aan gebreid.

Beste taartenbakker

Het eerste evenement is al gepland op zondag 27 mei: de Heerlyckheid Iseghem. Hiervoor vormt kasteelpark Blauwhuis de draaischijf. “Met de jaarlijkse plantenbeurs Tuin & Sfeer, concerten van de Izegemse muziekverenigingen en een middeleeuws dorp”, somt cultuurconsulent Geerwin Vandekerckhove op wat er te beleven valt. “We gaan ook een bake-on wedstrijd organiseren, waarin we op zoek gaan naar de beste taartenbakker van de stad.”

Een wedstrijd die heel ernstig wordt genomen, want een deskundige jury beoordeelt de taarten op een viertal criteria. Deelnemen is gratis, maar er moet ingeschreven worden voor 15 mei met opgave van ingrediënten en een motivatie. Hiermee wordt vooraf een selectie doorgevoerd. De taarten worden de dag zelf verkocht ten voordele van de voedselbank.

Het tweede luik van Isotopia wordt ‘Le grand départ’ waarmee de vakantie wordt ingezet. Dat gebeurt dit keer in de tuin van de school Prizma campus College waar een volksbarbecue georganiseerd wordt. Terwijl professionele koks je zelf meegebrachte vlees garen, zingt het publiek uit volle borst mee met ‘Allez Chantez’. Op het einde van de vakantie is er dan Fin de Congé. Het Kerkplein onder de Sint-Tillotoren wordt dan omgebouwd tot één groot terras waar het volop genieten is van diverse muzieksoorten. Evenveel spektakel zal er ook op 9 september zijn met het vuurspektakel op Koekezondag, de laatste dag van de kermis.

INFO

Inschrijven voor Bake-On kan via bake-on@izegem.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio