Na zes maanden volgt evaluatie

Nieuwe maatregel: binnenkort overal twee uur parkeren in blauwe zone

Nieuwe maatregel: binnenkort overal twee uur parkeren in blauwe zone

Schepen Hans Baetslé staat voor wederom lege parkeerplaatsen in het Dorp. Binnenkort mag hier twee uur geparkeerd worden en moet dat euvel van de baan zijn. Foto: svg

Waarschoot -

Automobilisten zullen hun wagen binnenkort twee uur mogen parkeren in de Schoolstraat en op het Dorp. “De maatregel geldt vanaf juni”, zegt schepen voor Mobiliteit Hans Baetslé (CD&V).

In een blauwe zone moeten autobestuurders altijd hun parkeerschijf gebruiken. Met andere woorden: er is een beperkte parkeertijd. “In Waarschoot bedraagt die tijd al jaren slechts een half uur”, zegt schepen Hans Baetslé. “Te kort, vinden de meeste handelaars en bewoners uit de buurt.”

De blauwe zone bevindt zich in de Schoolstraat en op het Dorp en geldt van 9 tot 18 uur. In totaal gaat het om een twintigtal parkeerplaatsen. “Maar door de te beperkte parkeerduur staan die plaatsen zo goed als altijd leeg”, legt Baetslé uit. “Dat zorgt voor een doods zicht en dat vindt niemand leuk.”

Extra horecazaak

De maatregel van het half uur parkeren is ooit genomen omdat er zich in de blauwe zone twee bakkers, een slagerij en een apotheek bevonden. “Zaken waar klanten vaak niet lang binnen zijn”, legt Baetslé uit. “Voor die handelaars was het dan ook belangrijk dat er voldoende parkeerplaatsen voor hun zaak lagen waar de auto'svaak in- en uitreden. Maar de situatie is ondertussen veranderd. De bakker en de slager op het Dorp zijn ondertussen weg en zijn vervangen door een horecazaak. Binnenkort komt er nog een tweede bij.”

Enquête

Om te weten te komen welke parkeertijd de handelaars verkiezen, werd een enquête gehouden. “Van de negen handelaars waren er zeven voorstander om de duur op te trekken naar twee uur. De andere twee pleitten voor het behoud van de situatie. De bewoners zouden het liefst hebben dat de blauwe zone verdwijnt. Kortom, met een blauwe zone is het onmogelijk om voor iedereen goed te doen. Daarom kozen we voor een gulden middenweg. We gaan de situatie na zes maanden sowieso evalueren en vooral nagaan of er voldoende circulatie is.”

Ondertussen haalde de gemeentelijke technische dienst de plaatjes al weg die aangaven dat de parkeertijd een half uur betreft. “Maar de maatregel gaat wel degelijk pas in vanaf juni. Tot dan bedraagt de parkeertijd een half uur”, besluit Baetslé.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio