Moerbeekse student wint prestigieuze wedstrijd voor studenten-ondernemers

Student met bamboefiets naar States

De Moerbeekse supporters waren door het dolle heen met de overwinning van Tibbe. Foto: ies

Moerbeke-Waas -

Als het aan Tibbe Verschaffel (22) ligt dan wordt bamboe het produkt van de toekomst. De Moerbekenaar won met zijn bamboe-fiets, die weldra op de markt komt, alvast de DO! (Durf Ondernemen) wedstrijd mee. Het levert hem een trip naar de States op.

Feest dus woensdagavond en -nacht bij Tibbe Verschaffel en zijn ‘fans’ die hem kwamen aanmoedigen in de finale van de wedstrijd waar 5 finalisten overbleven van de 36 ingeschreven teams. “Ondernemen zit al lang in mijn bloed. Als 14-jarige ging ik afgedankt kerstbomen ophalen, herplantte ze in onze tuin en verkocht ze het haar nadien opnieuw”, herinnert Tibbe zich.Twee jaar geleden kwam hij via een oom, die jarenlang in Vietnam had verbleven en daar al bamboe-fietsen had gezien, op het idee zelf ook een fietskader in bamboe te ontwikkelen. “Bij recyclingbedrijf Capiau in Lokeren ben ik afgedankte fietsen gaan ophalen en ben ik samen met mijn vriend Thomas Baele, die over de nodige infrastructuur beschikt, zijn we dan gaan testen. Twee jaar later staat de fiets op punt. We gaan er nu een reeks van vijftig bouwen die we met onze bedrijfje Planet B zullen verkopen”, vertelt Verschaffel. “De bamboesoort die we gebruiken voor het kader halen we in Zuid-Frankrijk, de sterk vervuilende epoxyharsen hebben we vervangen door een combinatie van kleine metalen verbindingsstukken en biohars.”

Zijn overwinning in de DO! wedstrijd levert Tibbe in augustus een trip op naar Amerika waar hij zijn project in een wereldwijde competitie moet verdedigen voor een internationale jury.

Kers op de taart

“Dat wordt uiteraard de kers op de taart, maar ik ben nu al overtuigd dat dit project echte slaagkansen heeft. Mijn echte ambitie gaat echter verder. Volgend jaar hoop ik af te studeren als ingenieur bouwkunde en op termijn wil ik een bouwbedrijf oprichten dat met bamboe als grondstof wil bouwen. Het produkt is overal verkrijgbaar, is ecologisch verantwoord en heeft fantastische eigenschappen. Naast Baele maken intussen ook Jules Bracke (ontwikkeling), Kyan Van den Abbeele (montage), James Bulaert (creatie) en Jelle D'Heer (financiën) deel uit van het team rond Verschaffel die zijn project “Planet B" heeft gedoopt waarbij de B staat voor Bamboe, Bio, Bike en Building.

INFO

De eerste 50 fietsen worden in voorverkoop aangeboden aan 749 euro en zijn te koop via www.planetB,be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio