Organisatoren succesvol Dunk!festival bouwen opnamestudio: “Je zal hier zelfs je eigen plaat kunnen persen”

Luc en Wout Lievens aan de nieuwbouw, waar een machine staat waarmee ze zelf platen zullen kunnen persen. Foto: foto’s dvp

Zottegem -

Met opnieuw een uitverkochte editie kan het Dunk!festival nu al terugblikken op een geslaagde editie. Vader en zoon Luc en Wout Lievens achten de tijd rijp om de volgende stap te zetten en bouwen Jeugdheem De Populier om tot een opnamestudio en concert- en repetietieruimte.

Festivalplek Jeugdheem De Populier aan de Letterkouter wordt met een repetitieruimte, opnamestudio, een concertzaaltje en zelfs een machine om platen te persen omgevormd tot een walhalla voor muziekliefhebbers. Hiermee gooien vader en zoon Luc en Wout Lievens het roer om, want De Populier heeft in Zottegem een lange traditie als kampverblijf van diverse jeugdverenigingen.

“We hebben dat altijd graag gedaan, maar we hadden het wat gezien met die werking”, aldus Luc over de beslissing om de familiezaak om te vormen. Een beslissing die er bovendien zat aan te komen, want het Dunk!-platenlabel is net zoals het Dunk!festival uitgegroeid tot een absolute referentie in het postrock/metal genre. Vooral internationaal gooit het festival bijzonder hoge ogen. In 2016 was er zelfs een Dunk!festival in de Verenigde Staten.

“We hadden ruimte nodig en door deze beslissing hebben we die voor onszelf gecreëerd”, zegt Luc hierover. “We gaan de slaapzalen van De Populier ombouwen tot repetitielokalen en opnamestudio’s en we maken ook plaats voor een klein concertzaaltje. En in december zijn we begonnen met de bouw van een ruimte waar we zelf platen zullen kunnen persen.”

Persmachine

Hiermee lijkt Dunk een totaalpakket voor bands en muziekliefhebbers aan te bieden. “Inderdaad”, glundert Wout. “Bands zullen bij ons kunnen komen om te repeteren, een plaat op te nemen en nadien zelfs te laten persen. Die persmachine was een must want de wachtlijsten om dat elders te laten doen waren lang en dat was praktisch niet meer vol te houden. Bands die hier gewoon willen komen repeteren of opnemen en dan onder een ander label uitbrengen zijn trouwens ook meer dan welkom.”

De uitbreiding van de Dunk!-voorzieningen betekent niet dat het festival zal uitbreiden. Dat houden Luc en Wout bewust kleinschalig. “We hebben 1.000 bezoekers per dag en dat is voldoende”, klinkt het. “Die kleinschaligheid en de gezelligheid die ermee gepaard gaan is net onze sterkte en zorgt er ook voor dat we een zeer goed contact hebben met de buurt.”

Gemoedelijke sfeer

De Dunk!-gezelligheid wordt bevestigd door de festivalganger Berry Heijman (58) uit Nederland. Hij woont in Zuid-Laren bij Groningen en kwam met de fiets naar Zottegem. “Het grootste stuk heb ik wel met de trein gedaan”, lacht hij. “Ik ben hier al voor de zesde keer en zou het voor geen geld van de wereld meer willen missen. De muziek, de gemoedelijke sfeer en mensen... Heerlijk. Het is doodjammer dat ik het Dunk!festival niet op jongere leeftijd heb leren kennen. Ik heb mijn tijd verspild op de veel grotere festivals waar ik stress kreeg van de tienduizenden bezoekers.” (lacht).

Ook Mike (38) en Simon (25) uit respectievelijk Zwitserland en Duitsland zijn laaiend enthousiast over het Dunk!festival. “De line-up en de sfeer op de festivalweide zijn fantastisch”, klinkt het. “En het is hier zeer goed georganiseerd met heel veel respect voor mens en milieu.”

Dunk!festival startte donderdag en loopt nog tot zaterdagnacht.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio