Traditie "Beervelde aardbeiendorp" blijft nog overeind

Eén aardbeienkweker, één burgemeester en vijf schepenen openen aardbeienseizoen

Haalt de 84-jarige aardbeienmarkt zijn eeuwfeest? Het blijft voorlopig een open vraag of we in 2034 - 100 jaar aardbeienmarkt - nog "bezen" kunnen kopen aan De Bonte Koe in Beervelde. Er is een dubbel spoor: enthousiasme om de traditie in leven te houden, is er genoeg. Burgemeester Yves Deswaene was er - met de fiets - net als schepenen Marie-Claire Van Nieuwenhuyse, Sandro Di Nunzio, Patrick Maes, Fréderic Droesbeke en Janine Stadeus. De miss missen we al een tijdje, belleman Dirk niet, die belt de markt feestelijk open. "Een keer per seizoen, ik kost te veel", grapte hij. Het andere spoor is dat van de aardbeien. En die kwamen maar van één kweker: de familie Vervaet - Van Eetvelde, met moeder Maria en dochter Rita. Hopelijk komt Paul Van Severen straks aansluiten, als er vruchten zijn uit de volle grond.

Het goede nieuws was vooral dat het "kraam" - een plooitafeltje - van de familie Vervaet  bijna onder de voet werd gelopen door de eerste klanten. "Kijk eens hier, verse aardbeien!". Dat had grotendeels te maken met toevallige passanten van de Tuindagen, al is er ook een horde vaste aardbeieneters die hun biologische klok hebben ingesteld op 18 uur, wanneer de markt officieel begint. Rita en Maria hadden hun handen vol met de verkoop maar vertelden ons dat de aardbeienteelt steeds verder evolueert. Zo hebben ze dit jaar met liefst 7000 m² uitgebreid, en gaan ze volop voor hangcultuur. "Veel properder en veel praktischer om te plukken", klonk het.

Omdat de uitbreiding een beetje later was afgewerkt dan voorzien, oogstten ze de eerste aardbeien pas midden april. "Vanaf volgend seizoen moet dat tegen midden maart zijn, en dan gaan we doorlopend aardbeien hebben tot eind december. Planten gebeurt dan ook begin december voor het volgende seizoen, in verwarmde serres." De tijd dat het hele gezin om vijf uur uit de veren moest om bezen te plukken, ligt ook al een tijdje achter ons. De familie Vervaet heeft 12 Poolse plukkers in dienst, ook vaak in familieverband. Die brengen jaar na jaar andere mensen mee. "Ze mogen maar 65 dagen als seizoenswerker aan de slag, dus na een tijdje wisselt de bezetting automatisch", vernemen we. De aardbeien van de Eksaardse familie worden deels thuisverkocht in een eigen winkeltje, deels op de Beerveldse aardbeienmarkt en ook in drie automaten: eentje bij hen thuis in het Doorndonkeindeken in Eksaarde, een in Moerbeke en een in Sinaai. "En regelmatig zijn er ook bestellingen voor Carrefour en Delhaize, maar die moeten dan wel in andere verpakkingen worden aangeboden."

Voor de statistieken en de nieuwsgierigen: er waren 180 kg aardbeien op de eerste marktdag, en ze kostten 3 euro per halve kilo, de "kleintjes" waren van u voor 2 euro per halve kilogram. Het aardbeienseizoen loopt tot de eerste week van juli. Afspraak aan De Bonte Koe, het dorpscafé dat wel een nieuw leven heeft gekregen, want het uitgebreide terras zat vrijdagavond goed vol. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio