Verrassing van formaat: Nadal verliest in Madrid voor het eerst in een jaar nog eens op gravel

Verrassing van formaat: Nadal verliest in Madrid voor het eerst in een jaar nog eens op gravel

Foto: Photo News

Rafael Nadal (ATP 1) heeft zich vrijdag niet kunnen plaatsen voor de halve finales van het ATP-toernooi in Madrid (gravel/6.200.860 euro). De Oostenrijker Dominic Thiem (ATP 7) was in twee sets te sterk voor de gravelspecialist: 7-5 en 6-3. Het is meteen het eerste verlies op gravel voor Nadal in bijna een jaar.

In een spannende eerste set, die meer dan een uur duurde, had Thiem bij 5-4 een setpunt, maar Nadal werkte het weg en kwam terug tot 5-5. Toch was Thiem niet uit zijn lood geslagen en hij ging opnieuw door de opslag van Nadal. Zijn tweede setbal was wel de goede en Thiem won de eerste set met 7-5.

Ook in de tweede set kwam de Spanjaard niet in zijn spel. Thiem hield Nadal nu wat makkelijker af en won met 6-3. De wedstrijd duurde in totaal een uur en 56 minuten.

‘s Werelds nummer een Rafael Nadal had donderdag tegen de Argentijn Diego Schwartzman (ATP 16) nog het record van John McEnroe verbeterd door zijn vijftigste opeenvolgende set op eenzelfde ondergrond te winnen. McEnroe kwam in 1984 uit op 49 opeenvolgende gewonnen sets op hardcourt, terwijl Nadal nog net iets beter deed op zijn geliefde gravel.

Thiem boeman van Nadal

Maar aan dat record kwam vrijdag dus een einde tegen de Oostenrijker Dominic Thiem. Opvallend detail daarbij is dat de 24-jarige Thiem de laatste was die Nadal een nederlaag toediende op gravel. Dat gebeurde bijna een jaar geleden op 19 mei 2017 in de kwartfinales in Rome. Nu slaagde Thiem er dus opnieuw in de 31-jarige Spanjaard te verslaan op gravel.

Bijkomende domper voor Nadal: door de nederlaag is hij niet langer de nummer 1 van de wereld. Die eer zal nu de Zwitser Roger Federer te beurt vallen, die hiervoor niet in actie moet komen. Nadal kan de eerste plaats wel snel heroveren, als hij volgende week het toernooi in Rome wint. Vorig jaar sneuvelde hij er nog tegen boeman Thiem.

"Thiem was vandaag gewoon beter"

"Ik tenniste niet goed vandaag", analyseerde de Spanjaard. "Iedereen heeft zo van die dagen. Maar mijn tegenstander kwam ook heel sterk voor de dag. Deze nederlaag is geen ramp. Het is nu niet dat ik aan mijn kwaliteiten ga twijfelen of veel zaken ga veranderen, dat zou niet intelligent zijn. Ik heb niet voor niets vijftig sets op rij gewonnen. Ik ga gewoon analyseren wat vandaag fout liep en de volgende maal met meer overgave op het veld verschijnen."
Nadal kan de eerste plaats wel snel heroveren. Dan moet hij volgende week wel het toernooi in Rome winnen. Vorig jaar sneuvelde hij er nog vroegtijdig tegen boeman Thiem.

Thiem prijst zichzelf na stunt tegen Nadal

Dominic Thiem (ATP 7) zorgde vrijdag voor een stunt door Rafael Nadal (ATP 1) uit de halve finales van het ATP-toernooi in Madrid (gravel/6.200.860 euro) te houden. "Ik moest een buitengewone wedstrijd spelen om Nadal te kloppen, dat heb ik ook gedaan", reageerde de Oostenrijker.

Nadal gaf Thiem vorige maand in Monte Carlo nog tennisles, nu waren de rollen omgedraaid. "Ik wist dat ik vandaag uit een ander vaatje moest tappen", aldus de Oostenrijker. "Het was ook belangrijk om positief te blijven, want hij stak in een ongelooflijke topvorm. Maar ik speelde een buitengewone partij. Ik tenniste met de nodige agressiviteit en maakte geen domme fouten. Dat heeft het verschil gemaakt."

Thiem treft in de halve finales de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (ATP 8). In de andere halve eindstrijd staan Alexander Zverev en (ATP 3) en Denis Shapovalov (ATP 43) tegenover elkaar. Zverev klopte de Amerikaan John Isner (ATP 9) in twee sets: 6-4 en 7-5. De partij duurde een uur en achttien minuten. Shapovalov klopte dan weer Goffin-killer Kyle Edmund (ATP 22) in 7-5, 6-7 (6/8) en 6-4. Eerder schakelde Edmund ook al Djokovic uit. 
 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.