Vrienden roepen op tot mars voor Lamine (27), die stierf bij uithuiszetting: “Geweld is geen oplossing”

Na de dood van Lamine werd er eerder deze week een wake gehouden. Foto: sbr

Roeselare -

Op zaterdag 19 mei willen vrienden van Lamine Bangoura (27) een mars organiseren in het centrum Roeselare. “Het is de enige manier om druk te zetten op de mensen die een antwoord kunnen geven op wat er met Lamine gebeurd is.”

LEES OOK: Wake escaleert naar grimmig protest voor man die stierf bij uithuiszetting

Volgende week zaterdag houden vrienden van Lamine Bangoura een mars voor de jongeman. Hij stierf begin deze week tijdens een uithuiszetting. De vrienden van Lamine zijn ervan overtuigd dat politiegeweld de oorzaak is van de dood van de ex-voetballer van Club Brugge en KSV Roeselare.

De familie stelde zich vrijdag burgerlijke partij om zo het dossier te kunnen inkijken. “We zijn blij dat er een onderzoeksrechter is aangesteld. Zo kunnen we erop vertrouwen dat het onderzoek in alle onafhankelijkheid gebeurt”, zegt hun advocaat Kristof Lauwers.

Geen oproep tot geweld

“We merken dat heel veel mensen geraakt zijn door het overlijden van Lamine. Met een mars willen we duidelijk tonen dat wat gebeurd is, heel erg is” , zegt Jonathan M., een goede vriend van Lamine en medeorganisator van de optocht. Hij leerde de Roeselarenaar kennen via het voetbal.

Met de mars hopen de vrienden druk te zetten op de federale politie, die momenteel de doodsoorzaak onderzoekt. “Wij wachten nog altijd op antwoorden”, luidt het bij de vrienden. Zij hadden direct contact met de familie van de overledene. “Via hen kwamen we te weten dat er op het lichaam van Lamine duidelijk sporen van geweld te zien zijn.”

Deze week werd al een stille wake gehouden aan de woning van Lamine Bangoura. Nadien trokken een vijftigtal aanwezigen nog naar het politiekantoor aan de Botermarkt. Daar ontstond enige ophef. “Ook de mars zal halt houden aan het politiekantoor. We willen een vredevolle optocht. Lamine was zelf een rustige jongeman. Hij zou niet gewild hebben dat er problemen ontstonden. Geweld is geen oplossing”, luidt het.

De vrienden van Lamine hopen heel gauw uitsluitsel te krijgen over wat er begin deze week is gebeurd. “ Het is toch niet normaal dat de politie iemand zo aanpakt dat hij overlijdt? Er zijn toch betere manieren om iemand te kalmeren dan met een troep agenten zijn huis binnendringen?”

Nog geen toestemming

Het is de bedoeling om de mars om 14 uur te laten vertrekken op het Stationsplein. Voorlopig is er nog geen officiële aanvraag ingediend. De burgemeester weet nog van niets. “De organisatoren moeten voor zo’n optocht eerst een aanvraag indienen bij de stad”, benadrukt Kris Declercq (CD&V).

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees