Bekend restaurant op Grote Markt vijf dagen dicht door brand

Halle -

Restaurant 't Soethuys op de Grote Markt in Halle moet noodgedwongen enkele dagen de deuren sluiten na een brand in de keuken. “We zijn blij dat er niemand gewond geraakt is, maar financieel is dit een ramp”, klinkt het bij de zaakvoerders.

Een korte maar hevige brand in de keuken van restaurant 't Soethuys op de Grote Markt in Halle vrijdag kort voor de middag, heeft zware gevolgen. Zaakvoerders Christophe Willaert en Frederik Nuyttens, die de zaak anderhalf jaar geleden overnamen, maakten alles mee vanop de eerste rij. “We waren druk in de weer om alles klaar te krijgen voor de middagservice. Met 70 reservaties was het restaurant volgeboekt, klanten waren er gelukkig nog niet”, vertelt Christophe. “Plots merkten we dat het achter de frietketel aan het branden was. Eerst hebben we het personeel voor hun eigen veiligheid naar buiten gestuurd, waarna Frederik en ikzelf hebben geprobeerd om het vuur onder controle te krijgen. Eerst hebben we de gas- en stroomtoevoer uitgeschakeld, en nadien hebben we een branddeken op de frietketel gegooid. Heel even hield dat deken de vlammen tegen, maar de brand was er niet mee onder controle. Frederik heeft nog de alertheid gehad om de olie te laten weglopen, zodat die geen vuur meer kon vatten. Ik heb nog de poederblusser genomen, maar ik kreeg het apparaat niet in werking. Normaal is dat gemakkelijk, maar door het panikeren lukte het mij niet. Intussen had de keuken zich gevuld met rook, we zagen elkaar haast niet meer. Toen heb ik Frederik gezegd dat we daar weg moesten, ik voelde dat ik bijna het bewustzijn zou verliezen. We hebben de branddeur tussen de keuken en het restaurant gesloten, en hebben de komst van de brandweer afgewacht.”

Grootse schoonmaakoperatie

De brandweer kreeg het vuur vrij snel onder controle. De gevolgen zijn wel aanzienlijk. “De frietketel is onherstelbaar beschadigd, maar daar is het niet bij gebleven. In de keuken staan nog heel wat andere toestellen en machines. Het valt af te wachten of deze niet aangetast zijn door de rook en het bluspoeder. Daar zal de expert meer duidelijkheid over moeten verschaffen”, legt Christophe uit. “De rookontwikkeling heeft ook voor roetafzet gezorgd in het hele restaurant en in de gang. Het hele restaurant moet van onder tot boven gepoetst worden. De grond, de muren, de glazen, de lusters, noem maar op. Een ploeg van tien mensen zal nu drie dagen lang alles kuisen.”

De schade door de brand is gedekt door de verzekering, het omzetverlies is dat niet. “We zullen het restaurant ten vroegste woensdag, een dag na onze sluitingsdag, opnieuw kunnen heropenen. Dat betekent dat er vier dagen niets binnenkomt, ofwel 560 tafels reservaties, terwijl de vaste kosten blijven doorlopen. Bovendien zijn alle producten in de keuken voor de vuilnisbak. Ik schat het omzetverlies op 30.000 à 35.000 euro, en daar zijn we niet tegen verzekerd. Je kan dat wel doen, maar dat kost handenvol geld. Deze brand betekent een financiële ramp, al zijn we natuurlijk blij dat niemand gewond is geraakt. Voor onze zeven personeelsleden is er geen oplossing, zij zijn nu technisch werkloos. En de klanten worden allemaal afgebeld.”

Het restaurant verwierf acht jaar geleden nog grote bekendheid toen het dienst deed als pand in het VTM-programma Mijn Restaurant.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio