Raadslid wordt slachtoffer van cybercriminelen: “Ze vroegen mijn vrienden 850 euro voor mijn kankerbehandeling in Griekenland”

Raadslid wordt slachtoffer van cybercriminelen: “Ze vroegen mijn vrienden 850 euro voor mijn kankerbehandeling in Griekenland”

Nicole was gehaast en beantwoordde zonder nadenken de malafide mail. Foto: atb

Aarschot -

Aarschots gemeenteraadslid Nicole Van Emelen is het slachtoffer geworden van cybercriminelen. In naam van Nicole proberen de oplichters haar contacten geld afhandig te maken. Het raadslid roept de bevolking op voorzichtig te zijn.

Nicole Van Emelen is momenteel niet voor een kankerbehandeling in Athene (Griekenland). Nochtans is dat wat cybercriminelen willen laten geloven in een e-mail naar alle contacten van het gemeenteraadslid. Afgelopen woensdag viel de adresboek van de SP.A-politicus in handen van online oplichters. “Ik was nogal gehaast, toen ik zogezegd van Microsoft een e-mail kreeg”, doet Nicole het relaas van de feiten. “Ze zeiden dat mijn gegevens door een veiligheidsprobleem zouden geblokkeerd worden. Voor ik het goed en wel besefte hadden ze mijn login en paswoord beet.”

850 euro voor behandeling

Nog diezelfde dag kreeg Nicole de eerste oproepen van kennissen en collega's met de vraag of alles oké was met haar. “Ze hadden een ‘vertrouwelijke’ mail gekregen met de vraag om af te spreken met mij. We hierop antwoordde, kreeg een tweede mail met de melding dat ik zogezegd in Griekenland was voor een kankerbehandeling. Meteen vraagt de oplichter 850 euro om de kosten van de operatie mee te helpen dragen. De hoogte van dat bedrag deed gelukkig een belletje rinkelen bij mijn collega's en vrienden. Ik wil dan ook iedereen die in mijn naam een e-mail krijgt oproepen voorzichtig te zijn. Reageer zeker niet op de mail en maak geen geld over wanneer dat gevraagd wordt”, luidt het.

Nieuwe account

Voor Nicole zit er niets anders op haar account te annuleren en nieuwe aan te maken. Wie er achter de feiten zit is niet bekend. Vast staat dat ze de Nederlandse taal niet geheel machtig zijn, want in de tekst staan er heel wat fouten. Dat zal de daders vermoedelijk er niet van weerhouden binnen afzienbare tijd het digitale adresboek van Nicole opnieuw te misbruiken met de bedoeling de contacten geld afhandig te maken. “Ik mag er niet aan denken dat iemand 850 euro overschrijft”, zegt Nicole. Bij de Aarschotse politie adviseerde men de politicus contact op te nemen met het meldpunt cybercriminaliteit. “Voor mensen van onze generatie is dat internet geen vanzelfsprekendheid. Tot nog toe dacht ik dat zulke zaken mij niet zouden overkomen. Ik ben dan ook erg geschrokken door de impact van de ongelukkige manipulatie op mijn tablet”, besluit Nicole.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees