Oproep

Erfgoeddag 2019 heeft als thema: Hoe maakt u het?

Erfgoeddag 2019 heeft als thema: Hoe maakt u het?

Erfgoeddag 2019 heeft als thema 'Hoe maakt u het?'. Foto: Paul Van Welden

Zulte - Volgend jaar, op zondag 28 april 2019, wordt in geheel Vlaanderen de 19de Erfgoeddag georganiseerd. Ook Zulte doet weer mee met een unieke ambachtenmarkt. Het gemeentebestuur van Zulte denkt dat zo een ambachtenmarkt wel zal gesmaakt worden en lanceert daarvoor een oproep. Oefen je nog een zeldzaam beroep of ambacht uit of heb je een ambacht als hobby, dan horen zij graag iets van jou. Zij willen jou graag jouw ambacht laten demonstreren met de nodige uitleg erbij en zo de bezoekers de gelegenheid te geven kennis te maken met uw ambacht.

Ambachten staan in de spotlights tijdens de 19e Erfgoeddageditie. Welke technieken schuilen er achter deze vaak zeldzaam geworden beroepen? Wie kent er nog een (actieve) ganzenvanger, bezembinder, touwslager, kunstsmid, klompenmaker of mandenvlechter? Deze witte raven wil men in de kijker plaatsen tijdens Erfgoeddag op zondag 28 april 2019. Want deze mensen zijn Living Human Treasures: meesters in hun vak. Erfgoeddag 2019 moet een moment zijn om de geschiedenis, de rijkdom en diversiteit van de technieken en vaardigheden te vieren.

Tal van culturen maakten hun thuis van Vlaanderen en Brussel en brachten vaak heel bijzondere technieken mee. Verder werpen vele interessante vragen zich op: hoe en waar werd deze kennis vroeger aangeleerd en hoe gebeurt de overdracht vandaag? Hoe kunnen ambachten écht levend gehouden worden? Bestaan er ambachten van de 21e eeuw? Is een kunstenaar ook een ambachtsman, of niet? En welke rol kunnen musea spelen in dit verhaal? Je ontdekt alles over de ambachtsvrouwen en -mannen op Erfgoeddag 2019.

Het gemeentebestuur van Zulte heeft al een zevental kandidaten, voor bloemschikken, kantklossen, smid, draailierbouw, lutherie en glasjuwelen, maar wil dit aanbod graag nog uitbereiden. Oefent u nog een zeldzaam beroep/ambacht uit of heeft u een ambacht als hobby, dan hoort men dit graag. Men wil de ambachten te laten demonstreren met de nodige uitleg erbij en zo de bezoekers de gelegenheid te geven kennis te maken met dit ambacht. 

Wil je meer informatie of wil je graag meewerken aan deze ambachtenmarkt, dan kan je contact opnemen met de cultuurdienst op cultuur@zulte.be of tel. 09 243 14 04.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio