Tuindagen Beervelde reiken lifetime award uit

Alexandra en Olivier Debaisieux zijn Tuinpersoonlijkheid 2018

Op het podium van de Tuindagen mochten Alexandra en Olivier Debaisieux zaterdagmiddag de koperen gieter, de Tuinpersoonlijkheidstrofee van 2018, in ontvangst nemen. Het echtpaar is al 21 jaar actief in de kwekerij van Pepingen waar ze de kunst van de fruitbomenteelt van de gebroeders Chotard verderzetten. Onder het motto “Niet altijd vernieuwen, maar ook de bestaande expertise behouden en ondersteunen.”

In de "Pépinières d’Enghien" worden de fruitbomen nog geteeld zoals driehonderd jaar geleden. Drie condities moeten daarbij vervuld worden, aldus de laureaat: genoeg licht, goede aarde én natuurlijk een kwalitatief goede boom waarvan de teelt goed wordt opgevolgd.  Met het idee dat vernieuwing niet altijd verbetering is, zetten Alexandra en Olivier de tachtig jaar oude kwekerij Chotard verder. Daarbij focussen ze ook op het belang van het onderhoud en het vakkundig snoeien van fruitbomen. Begeleiding en opvolging van hun klanten is één van de troeven waarmee ze zich onderscheiden. In de twee landstalen, al mocht hun zoon wel mee op het podium om de toelichting bij hun Beerveldse onderscheiding uit het Frans te vertalen.

Tijdens de boekvoorstelling gaf groenjournaliste Laurence Machiels luie tuiniers nog een kans met een resem tips in "Iedereen Tuinier". Mari Maris serveerde "Mari plukt de dag". De eigenares van "Le Jardin des Etoiles" in het Franse Besmont schreef daarmee een lees- en vooral doe- (lees: kook-)boek met 740 recepten en 1001 tips en trucs. Wie nog niet overtuigd was van de kracht van groenten, kreeg er nog een live luisterliedje bij van haar enthousiaste partner.

Nadien volgden er voor de exposanten nog enkele spannende momenten bij de toekenning van de andere prijzen en onderscheidingen van de botanische jury. U vindt de winnaars in de fotoreeks van Lut Laureys. Eerder had ook de vierkoppige vrouwenjury de originaliteit van de 230 standen onder de loep genomen. Deze namiddag wordt er nog met spanning uitgekeken naar de eindejaars van drie tuinbouwscholen die de trofee van "Beloftevolle Hovenier 2018" kunnen winnen met hun terrasontwerp. Het Provinciaal Technisch Instituut (Campus Tuinbouwschool) Kortrijk, het Bernardus Technicum van Oudenaarde en O.L.V.-ten-Doorn uit Eeklo zijn de finalisten. Tuinontwerper en -aanlegger Renaat De Geyter uit de Stationsstraat is daarbij een van de juryleden. Voor het eerst en het laatst, want de bekende Lochristinaar verkast straks definitief naar het buitenland. 

Dag drie van de Tuindagen is vandaag nog tot 18 uur toegankelijk. Met een vleugje herfstgevoel wat het weer betreft. Korting op het kassatarief kan u verkrijgen wanneer u tickets reserveert via deze link

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio