Kate hield begrafenis voor de kindjes die ze nooit zal hebben omdat haar ingevroren embryo’s vernietigd werden

Kate hield begrafenis voor de kindjes die ze nooit zal hebben omdat haar ingevroren embryo’s vernietigd werden

themabeeld. Foto: ss

De vriezer waarin de Amerikaanse Kate Plants haar embryo’s liet bewaren nadat ze te horen kreeg dat ze eierstokkanker had, is vorige maand uitgevallen. In totaal werden 4.000 eicellen en embryo’s getroffen. “Het breekt ons hart jullie te moeten vertellen dat waarschijnlijk geen van hen nog levensvatbaar is”, schreef de fertiliteitskliniek. En dat bleek ook het geval te zijn.

“Godzijdank heb ik nog een baarmoeder”, dacht Kate toen door de kanker haar linkse eierstok verwijderd moest worden. Ze kreeg haar diagnose in 2015, in een periode waarin zij en haar echtgenoot Jeremy aan kindjes wilden beginnen. Ze wist de kanker te verslaan en hoopte snel zwanger te kunnen worden.

Dat gebeurde niet, en in februari 2017 kreeg Kate te horen dat ze opnieuw kanker had. Ditmaal aan haar baarmoeder. Had ze eerder nog hoop gehad om zwanger te worden, dan was die nu de kop ingedrukt: drie maanden later zouden de dokters haar baarmoeder weghalen. Voor de operatie had het koppel echter vijf embryo’s laten invriezen. “Gelukkig hebben we die nog.”

Hoewel Kate op geen enkele manier zelf nog zwanger kon worden, vond ze troost in de wetenschap dat een draagmoeder haar baby ter wereld zou kunnen brengen.

Twee maanden geleden sloeg het noodlot echter toe. Een van de vriezers van de fertiliteitskliniek in Ohio waar het koppel hun embryo’s in bewaring had gegeven, raakte defect. Duizenden embryo’s en eicellen werden getroffen, geen van hen zou nog levensvatbaar zijn.

Afgelopen zondag hielden Kate en Jeremy een ceremonie voor de kinderen die zij en 1.000 anderen nooit zullen krijgen. “Wat we verloren hebben, zal niet vergeten worden”, sprak Jeremy. “Aan de getroffen families, er is een plaats voor jullie om heen te komen.” Die plaats is een bankje in de begraafplaats van Woodvale, met de tekst: “Ter herinnering van de ongeborenen, voor ik je vormde in de baarmoeder, kende ik je.”

“Die kinderen hebben bestaan”, besloot Kate de ceremonie, “ook al waren ze de kleinste vorm van kinderen. We vertellen de wereld dat onze embryo’s en eicellen ertoe deden.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees