Roma starten nieuwe traditie in Handelsbeurs

Bovenop de Romadag die jaarlijks in april de Centrale plaats vindt, organiseerde Martin Balogh van de vzw Opre Roma in samenwerking met de Handelsbeurs agelopen zaterdag in de Handelsbeurs het evenement Amari Luna, wat zoveel betekent als 'Onze Wereld'. Waarmee de Roma het niet hebben over de wereld van de Roma, maar de wereld van de Roma en de anderen. Vooral een muzikaal evenement, maar ook een evenement met een documentaire waarin diverse Roma getuigden over hun identiteit en over hun integratie in Gent. Op het podium overigens niet enkel Roma-violen, maar ook Gentenaar Wouter Vandenabeele. Het werd niet enkel muzikaal een bonte en kleurrijke avond.

In de documentaire, die gemaakt werd met medewerking van de Stad Gent, getuigen een aantal Roma over hun identiteit, hun afkomst, en hoe makkelijk of moeilijk het was om zich in Gent te integreren. Onder hen ook Tibor Moczo: "Het was allemaal de schuld van mijn broer", aldus Tibor Moczo "die was eerder dan ik naar België gekomen en hij had het over de zee, en dat er in Gent veel donkere mensen waren: Afrikanen, Marokkanen, Turken. Ik dacht dat ik in Miami zou terechtkomen. (lacht)  Waar zijn de palmbomen, waar is die zee? vroeg ik me af, want ik zag alleen maar smalle straatjes. Maar na al die jaren is er het besef dat we het hier goed hebben, en is er ook de drang om ervoor te zorgen dat onze kinderen het nog beter zullen hebben. "

Uit de getuigenissen van de Roma bleek ook het besef dat er een grens is aan de capaciteiten van een stad om nog veel meer Roma's op te vangen. 

Tibor Moczo kwam 20 jaar geleden naar Gent vanuit Slovakije. Hij werkte als vrijwilliger bij de voedselbedeling, was sociale tolk, vormingsmedewerker en was vijf jaar lang steward voor het buurtwerk van de stad Gent en werkte ook voor het minderheidsforum in Brussel. Nu heeft Tibor Moczo een eigen karateclub in Gent.

Voorzitter Martin Balogh van de vzw Opre Roma wil van Amari Luna een jaarlijks terugkerende traditie maken. Balogh kon dit jaar alvast op de medewerking van een veertiental muzikanten rekenen, waaronder bijna de helft violisten. Die traden in de loop van de avond in diverse samenstellingen op, een aantal keer aangevuld met danseressen en een wel heel jong kinderduo op viool en accordeon. De hele avond ademde overigens een heel familiale sfeer uit waarbij de meeste zich hadden uitgedost in feestkledij.

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio