15e Interscholen Regatta op de Leie

Deinze / Zulte / Nevele - Op woensdagnamiddag 16 mei zal het weer bruisen op en naast de Leie in Deinze. Tijdens de 15e Interscholen Regatta gaan de kanoploegen van vijf middelbare scholen uit Deinze met elkaar in de clinch met als inzet de Wisselbeker Guido Andries. De eerste van de negen races, die elk ongeveer zeven minuten duren, begint om 13.30 u, de laatste omstreeks 15.30 u. De uitreiking van de wisselbeker is voorzien rond 16 u.

Oxford-Cambridge

Elk jaar ergens in maart vindt op de Theems in Engeland de legendarische roeiwedstrijd Oxford-Cambridge plaats. Tijdens ‘The boat race’ strijden acht uit de kluiten gewassen atleten voor de overwinning. Achttien minuten lang geven ze het beste van zichzelf. Ze worden daarbij hevig aangemoedigd door de 250.000 supporters langs de oevers. De eerste race werd gevaren in 1829 en is sindsdien immens populair in Engeland.

Sofie Steyaert: ‘Hier in het centrum van Deinze, aan het Sint-Poppoplein, willen we dat succesverhaal ook beleven. Guido Andries startte 14 jaar geleden met dit concept. Zijn werk wordt nu verder gezet door drie enthousiaste collega’s. Dynamische schooldirecties, gedreven leerlingen en een sportief stadsbestuur zijn de ingrediënten om een kanowedstrijd op de Leie even legendarisch te maken. Dit jaar wagen ook burgemeester Jan Vermeulen en enkele schepenen en gemeenteraadsleden zich in een kano.

Locatie

De roeiers schepen in aan het Sint-Poppoplein aan de OLV-kerk van Deinze. De nieuwe vaarroute sinds 2015 blijft dit jaar behouden. De voorbije twee jaar werd duidelijk dat deze meer spektakel bracht. Aan het keerpunt maken de roeiers rechtsomkeer en racen ze tot de eindstreep die ook voor het Sint-Poppoplein ligt.

Acht races

Er komen 150 roeiers aan de start, verspreid over acht races tussen twee kano’s met daarin telkens negen roeiers en één professionele stuurman. In de eerste twee races strijden de jongere leerlingen tegen elkaar. In de derde race nemen de jongere leerlingen van één school het op tegen de oudere leerlingen van een andere school. In race vier en vijf strijden de ouderen tegen elkaar om vervolgens af te sluiten met de leerkrachten in drie alles beslissende races. Zowel jongens als meisjes kunnen zich inschrijven voor een plaats in de boot. Bij de leerkrachten is de verhouding vijf mannelijke en vier vrouwelijke roeiers. Sommige roeiers varen al voor de 15e maal mee.

De deelnemende scholen zijn  Leiepoort campus Sint-Theresia, Leiepoort campus Sint-Vincentius, Leiepoort campus Sint-Hendrik, Vrij Technisch Instituut Deinze en Erasmus Deinze.

Ludo Geerts, Gilbert Van Vossel en Chris Defauw vormen de wedstrijdleiding. Johan De Smet en Hubert Van Daele leiden het opbouw- en interventieteam. Robbie De Meyer en Frederic De Mulder staan in voor een vlotte verslaggeving. Juul Van de Casteele is de DJ van dienst.

Wisselbeker Guido Andries

Vanaf 2015 wordt jaarlijks de ‘Guido Andries-wisselbeker’ uitgereikt. Deze wisselbeker werd geïntroduceerd ter ere van Guido Andries, oprichter en bezieler van de wedstrijd. Hij vormde jarenlang de drijvende kracht achter de interscholen regatta. De laatste vier jaren werd de overwinning en de wisselbeker telkens weggekaapt door Leiepoort campus Sint-Hendrik.

Nina Vaernewyck: ‘Per school worden de drie tijden samengeteld en de school met de minste tijd wint. De uitreiking van de wisselbeker aan alle roeiers van de winnende school is voorzien om 16 u. Burgemeester Jan Vermeulen, schepen van sport Norbert De Mey en schepen van onderwijs Trees Van Hove nemen deze taak op zich.'

Supporters op de fiets

Efram Vansuypeene: ‘Om een onvergetelijk moment van groepsdynamiek te bewonderen en tegelijkertijd je longen leeg te schreeuwen kan je mee fietsen langs de Leie tot aan de eindmeet. Alle geïnteresseerden en zeker ook rolstoelgebruikers kunnen gemakkelijk de locatie bereiken, vanwaar men kan genieten van de wedstrijd en de sfeer.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio