Na klachten over te veel onkruid op begraafplaats: stad plant maatregelen

Na klachten over te veel onkruid op begraafplaats: stad plant maatregelen

De gemeentearbeiders doen wat ze kunnen tegen het onkruid, maar dat lukt niet overal even goed. Foto: dvp

Zottegem -

Tijdens het moederdagweekend doken op de sociale media foto’s op van de slecht onderhouden stedelijke begraafplaats Knutsegem. Het onkruid tiert er welig, soms metershoog.

Het onkruid op de begraafplaats Knutsegem staat te hoog. Dat was afgelopen weekend de algemene teneur van bezoekers op sociale media. Schepen van Begraafplaatsen Lieselotte De Roover (CD&V) laat weten zich bewust te zijn van het probleem en plant maatregelen. Volgens haar zijn er twee oorzaken. Er is een personeelstekort, want in plaats vijf gemeentearbeiders zoals vroeger zijn er nu slechts twee mensen om het volledige kerkhof te onderhouden. De arbeiders die op pensioen gingen werden namelijk niet vervangen. Daarnaast is er ook het verbod op het gebruik van sproeimiddelen. De laatste jaren wordt gebruikgemaakt van branders om het onkruid te lijf te gaan, maar dat is arbeidsintensiever en vraagt zo meer tijd. Ook de aanpak van stad Zottegem bij het onderhoud is gewijzigd. Zo probeert men om de begraafplaatsen een natuurlijkere uitstraling te geven door met meer groen te werken. In die optiek werd de grindverharding op de begraafplaats van Strijpen vervangen door gras. “De nieuwe aanpak op de begraafplaats in Strijpen is ook niet zonder slag of stoot gegaan”, klinkt het verontschuldigend bij schepen Lieselotte De Roover. “Vorig jaar zag het er daar zeer slecht uit, maar als je er nu gaat kijken zal je zien dat onze aanpak loont.”

Nieuwe samenwerking

Wat de stedelijke begraafplaats in Knutsegem betreft, toont De Roover begrip voor het ongenoegen. “We zijn ons bewust van de problemen en doen er alles aan om ze te verhelpen”, zegt ze. “Er is inderdaad een personeelstekort, maar dat zal verholpen worden door de aanstelling van een extra personeelslid. Ook het feit dat we geen beroep meer doen op de mensen van de Beschutte werkplaats speelt een rol. We zijn een nieuwe samenwerking aangegaan met De Dagmoed, omdat die goedkoper zijn. Die nieuwe mensen beginnen deze week aan hun taak en dat zal er voor zorgen dat we vlotter zullen kunnen werken. Om problemen in de toekomst te vermijden hebben we ook budget vrijgemaakt voor een aanbesteding die zich specifiek zal richten op de begraafplaatsen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio