DJ huurt voor 80.000 euro aan materiaal… maar brengt het niet terug

DJ huurt voor 80.000 euro aan materiaal… maar brengt het niet terug

Archieffoto. Foto: Shutterstock

Brussel / Leuven / Tervuren / Boortmeerbeek / Ninove -

Het Leuvense openbaar aanklager heeft maandag 3 jaar cel en 1.200 euro boete gevorderd tegen een Nederlander op verdenking van grootschalig gesjoemel met de huur van dj-apparatuur. Het totale nadeel wordt geschat op ruim 80.000 euro.

Verhuurcentra van onder andere professionele dj-apparatuur zijn extra op hun hoede wanneer ze vragen krijgen vanuit Nederland. “Waarom zouden ze voor de huur van apparatuur naar België komen”, aldus Filip Standaert, verhuurverantwoordelijke bij het bedrijf Ampli uit Boortmeerbeek. Een terechte opmerking, zo blijkt. Op 18 augustus 2015 bood de toen 27-jarige Nederlander Clyde V.K. zich aan in de zaak aan de Leuvensesteenweg. In naam van “Party Team Maria” wilde hij dure cd-spelers en een mengpaneel van het merk Pioneer huren. Nieuw kost een dergelijke installatie al gauw 6.000 euro. Omdat ze bij Ampli op de hoogte waren van eerdere oplichtingen in de sector vroeg hij de man zijn identiteitskaart.

Op een bepaald moment is de Nederlander zonder buit met zijn huurwagen ervandoor gegaan. Zijn (vals) paspoort liet hij achter. In de buurt van de oprit naar de E19 in Mechelen werd hij vervolgens opgepakt. Na betaling van een borgsom werd hij onder voorwaarden vrijgelaten uit de gevangenis. “Zijn verantwoordelijkheid opnemen is hij niet van zin”, aldus het parket. Maandag liet hij verstek gaan in de Leuvense correctionele rechtbank, waar een handvol gedupeerden zich burgerlijke partij stelde. De benadeelden leden telkens enkele duizenden euro's schade. Of ze hun centen ooit nog zullen terugzien, is maar de vraag.

Vijftien keer

In totaal sloeg Clyde V.K. een vijftiental keren toe, ook in Leuven en Tervuren. Verhuurcentra in Brussel en Ninove kregen de man ook over de vloer. Telkens ging hij op een gelijkaardige manier te werk. Tijdens huiszoekingen in Amsterdam en Almere, op 12 januari 2016, werd cash geld en een grote hoeveelheid waardevol elektronicamateriaal aangetroffen, waaronder dj-materiaal, laptops, gsm's, fototoestellen, een 3D-printer en andere professionele toestellen. Enkele aangetroffen goederen zijn volgens het Leuvense parket afkomstig van feiten in België. In Nederland voerde de gerechtelijke overheid een onderzoek tegen een toen 37-jarige man en zijn moeder op verdenking van heling, witwaspraktijken en diefstal. Vonnis op 11 juni.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees