Let op je snelheid want trajectcontroles eindelijk van start

Let op je snelheid want trajectcontroles eindelijk van start

Gigantische borden kondigen de start van de trajectcontroles aan. Foto: kvo

Waregem -

Op de Wortegemse- en Desselgemseweg registreren ANPR-camera's vanaf vandaag dinsdag hoe snel je rijdt. Rij je sneller dan toegelaten over de stukken weg, dan krijg je een boete.

Vanaf vandaag dinsdag rijd je best niet meer te snel in de Desselgemse- en Wortegemseweg. Tussen de Caseelstraat en de Expresweg en de Fazantenlaan en de Nachtegaallaan meten camera's met automatische nummerplaatherkenning je snelheid. Blijkt dat je de afstand te snel hebt afgelegd, dan krijg je een boete, afhankelijk van hoeveel te snel je reed. Een gedoogbeleid komt er niet, dus wie gevat wordt, mag snel een boete in de bus verwachten. “De trajectcontroles zijn er gekomen in het kader van de snelheidproblematiek. Op deze invalswegen werden snelheden tot 135 kilometer per uur vastgesteld”, zegt schepen van Mobiliteit Kristof Chanterie (CD&V). De vaststellingen komen binnen bij de politiezone Mira, die verantwoordelijk is voor de boetes.

En dat terwijl je op de stroken die gecontroleerd worden maximum vijftig kilometer per uur mag rijden. Zowel de eerste als de tweede intelligente camera leest je nummerplaat en meet je snelheid, waarna het verschil wordt brekend. Dat is ook de reden waarom de bebouwde kom in de Desselgemseweg recent werd uitgebreid tot aan het kruispunt met de Caseelstraat en de Tapuitstraat. Een gemiddelde snelheid meten over een stuk waar een verschillende maximumsnelheid geldt, kan niet. De trajectcontrole moet de invalswegen veiliger maken en ervoor zorgen dat wagens zich over een langere afstand aan de toegelaten snelheid houden en niet enkel gaan remmen ter hoogte van het controlepunt.

E17

Zeggen dat je niet weet dat de trajectcontrole vandaag dinsdag start, is een beetje raar. “Op de beide invalswegen hebben we grote borden geplaatst om de automobilisten te verwittigen”, zegt Chanterie. De nieuwe camera's zijn er in de Desselgemseweg bovendien niet alleen om snelheidsovertreders te pakken, ook het zwaar verkeer wordt gecontroleerd. Vrachtwagens van meer dan 5,5 ton horen er niet thuis, ook zij krijgen een boete als ze de weg onterecht toch gebruiken.

Ook de camera's aan het op- en afrittencomplex naar de E17 treden vanaf vandaag in werking. Die controleren niet op snelheid maar staan er vooral voor de veiligheid. Ze geven de politie een signaal als gezochte voertuigen passeren. “Als de camera's na drie maand positief geëvalueerd worden, wordt gekeken welke invalswegen als volgende aan de beurt zijn”, zegt Chanterie.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio