Tom Dumoulin vermoedt ‘bedrog’: “Wisselen de broers Yates elkaar af?”

Tom Dumoulin vermoedt ‘bedrog’: “Wisselen de broers Yates elkaar af?”

Foto: EPA-EFE

Tom Dumoulin staat na negen etappes in de Giro op een veelbelovende derde plaats, op iets meer dan een halve minuut van roze trui Simon Yates. De Nederlander heeft nog alle kansen maar beseft dat hij een taaie klant gaat krijgen aan de jonge Brit.

Gaat de Giro zo goed als vorig jaar? Dumoulin: “Niet beter, maar ik denk net zo goed.”

Hoe kijk je vooruit naar de tweede week? Dumoulin: “Vorig jaar had ik nog twee lange tijdritten op me wachten, nu nog een mediumlange. Dat is anders, maar ik voel me goed en ik kijk er naar uit. Het worden harde weken maar ik voel me goed, net als de ploeg.”

Vorig jaar stond je op dertig seconden van Quintana, nu van Yates. Is dat hetzelfde? Dumoulin: “Zoals ik zeg, vorig jaar had ik het vertrouwen van twee lange tijdritten, dat is nu anders. Ik weet dat ik niet zoveel tijd kan pakken op Yates. Hij deed het al erg goed in de proloog.”

Kan je twee minuten pakken op hem in de tijdrit? “Euh, pfff, het zou twee minuten kunnen zijn, maar het hangt af van de benen. Als ik een slechte dag heb, wordt het zeker minder. Ik vind het zo oninteressant omdat allemaal te gaan uitrekenen.”

Wanneer zal je tevreden zijn na de tijdrit? Dumoulin: “Als ik alles heb gegeven. Dat is het ongeveer. Als ik geen spijt heb van wat ik heb gedaan.”

Ben je nu nerveus? Dumoulin: “Neen, niet nerveus, maar het wordt wel moeilijk. Ik zal klimcapaciteiten moeten tonen die ik… Ik zal goed moeten klimmen. Ik ben bij de beste, maar ik ben niet de beste. Zoals het nu gaat, zal ik bergop steeds een beetje tijd verliezen. Ik ben niet pessimistisch, maar realistisch.”

Ben je verrast door Yates? Dumoulin: “Niet verrast, neen. Maar hij is heel goed. Hij klimt momenteel op een hoger niveau dan ik. Dat is gewoon een feit. Dit heeft hij tot nog toe niet getoond in een grote ronde, maar wel in kleinere rittenkoersen. Hij heeft nu getoond dat hij het op zijn minst kan in de eerste negen dagen van een grote ronde.”

Kan je Simon onderscheiden van Adam? Dumoulin (grijnzend): “Misschien wisselen ze af en zijn ze daarom zo fris. Ik dacht altijd dat Adam slanker was, maar nu is Simon ook heel erg mager.”

Voelde je je beter op Gran Sasso dan op Etna? Dumoulin: “Na de Etna was ik teleurgesteld. Ik had geen goed gevoel, maar ik kon wel nog volgen. Dus misschien was ik te zelfkritisch. Maar na de Gran Sasso voelde ik me in ieder geval wel beter.”

Ga je een alliantie proberen te vormen? Dumoulin: “Neen. Het is mijn taak de beste renners te proberen volgen op de beklimmingen. Een alliantie impliceert dat ik ga aanvallen. Op dit moment kunnen Yates en Chaves me volgen, dus dat heeft geen zin.”

Heb je schrik van de Zoncolan? “Ik heb de klim op tv gezien, dat is het. Maar ik weet dat hij steil en lang is. Journalisten maken het graag moeilijk, maar het is niet moeilijk. Ik heb profiel gezien in het routeboek, niet meer. Een afdaling kan soms verrassend zijn, maar een klim heeft me nog nooit verrast.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.