Onenigheid over afgesloten feestzone heeft zware gevolgen

Korpschef gemolesteerd, maar beklaagden zijn zich van geen kwaad bewust

Korpschef gemolesteerd, maar beklaagden zijn zich van geen kwaad bewust

Het zware incident gebeurde in de drukte van Bruisend Balegem 2016. Foto: if

Zottegem / Oosterzele -

Twee vrienden uit Oosterzele en Zottegem riskeren een half jaar cel voor slagen en verwondingen aan korpschef Yves Asselman. Ze moesten maandag aan de rechter komen uitleggen wat ze op Bruisend Balegem 2016 precies gebeurde uitstaken, maar gingen vol voor de vrijspraak.

De twee vrienden waren samen met hun vrouwen en kinderen van plan het optreden van Stan Van Samang bij te wonen op Bruisend Balegem 2016. De feestzone stond echter overvol en de politie besliste uit veiligheidsoverwegingen niemand meer toe te laten in de feestzone.

Zone toch binnengedrongen

Dat was niet naar de zin van de twee mannen, die tussen een dranghek en een muur glipten en toch het terrein opliepen. Daar werd een van hen op de grond gewerkt door de security, waarna de situatie uit de hand liep. Yves Asselman, korpschef van politiezone Rhode & Schelde kreeg te horen dat er wat aan de hand was, en ging samen met een agente in uniform naar de ingang waar het opstootje zich voordeed.

“Ik zat geknield bij de man die op de grond lag, en wilde de situatie ontmijnen, zodat de rust kon terugkeren”, verklaarde Asselman op de vorige zitting. “Maar uit het niets kreeg ik van achter mij een harde slag op de rechterkant van mijn gezicht en ging ik tegen de grond.”

De korpschef krabbelde recht, maar zowel de man die door de security vastgehouden werd als zijn vriend probeerde over de hekken te klimmen en de zone opnieuw te verlaten. Bij dat duw- en trekwerk belandde Asselman onder een hek en brak hij zijn staartbeen.

“Niet geslagen”

Asselman was door de klap ruim twee maanden arbeidsongeschikt en liep blijvende gehoorschade op. “Mijn cliënt was een fervent muzikant, maar door de tinnitus kan hij zijn hobby niet meer uitoefenen”, pleitte zijn advocate Christine Mussche gisteren.

De mannen ontkennen echter dat ze de korpschef aanvielen in het tumult. “Ik ben inderdaad naar mijn vriend gelopen die onder een man van de security lag”, verklaarde een van hen gisteren. “Maar ik heb zeker geen slag uitgedeeld. De korpschef had inderdaad een rode vlek in zijn gezicht, maar dat was volgens mij van de drank”, verklaarde de andere voor de rechter. “En dat hek heeft hij zelf over zich geen getrokken toen hij mij ervan probeerde te halen.”

“Agenten onder druk gezet”

De rechter gaf aan dat vijf andere agenten getuige waren van wat er zich afspeelde aan de ingang, en verklaarden dat het hek wel degelijk op de korpschef gegooid werd en dat de twee probeerden te vluchten na het gevecht. “Ik ga niet zeggen dat de korpschef zijn mensen expliciet onder druk gezet heeft om hun verklaringen in zijn voordeel af te leggen”, aldus een advocate van de verdediging. “Maar impliciet zal er wel druk geweest zijn. Hun verklaringen zijn dus niet geloofwaardig.”

Beide mannen vroegen de vrijspraak, omdat ze naar eigen zeggen niets verkeerds gedaan hebben. “We hadden de zone niet moeten binnendringen, dat klopt. Maar we hebben niemand slagen gegeven of verwond.”

Op 11 juni spreekt de rechter zijn vonnis uit in deze zaak. Asselman pikt de uitspraak over het drankgebruik en het onder druk zetten van zijn agenten niet en bekijkt welke stappen hij kan ondernemen. “Dit onderzoek is volledig onafhankelijk door een andere politiedienst gevoerd. Ik heb met níemand over gesproken tijdens het onderzoek.”

Corrigeer

NIEUWS