Eeuwenoude graven onder politiekantoor geven hun geheimen prijs

Er werden 47 graven blootgelegd. Foto: mma

Koksijde -

De archeologische vondsten onder het nieuwe politiecommissariaat van Koksijde blijken van een uitzonderlijke betekenis te zijn.

De graafwerken die voorafgingen aan de bouw van het nieuwe politiecommissariaat in Koksijde leverden talrijke archeologische vondsten op. Nu blijkt dat ze dateren uit de zesde, de zevende en de achtste eeuw en van uitzonderlijk belang en uniek zijn voor de Vlaamse kustregio. Er werden onder meer 47 graven uit de vroege middeleeuwen blootgelegd en restanten van gebouwen van een nog oudere nederzetting. Onder de graven bevonden er zich ook exemplaren voor vrouwen en kinderen.

Spectaculair mag je ook de ontdekking van een konijnenwarande noemen. Dat is een kunstmatig aangelegde heuvel waar de monniken konijnen hielden om er later op te jagen. Andere ontdekkingen waren grafgiften, zoals negen messen, een lanspunt, een zilveren muntje dat wijst op internationale handel, vijftien fibulae of mantelspelden, een gordel en een halsketting.

De vondst is zo uniek dat ze deining blijft veroorzaken in archeologische kringen. Het grafveld en de nederzetting werpen dan ook een geheel nieuw licht op de ontwikkelingsgeschiedenis van onze streek.

Meer info op lezing

Wie meer over die unieke vondsten wil weten, kan de lezing bijwonen die de archeologen Marc Dewilde van Agentschap Onroerend Erfgoed en Alexander Lehouck van de gemeente Koksijde op zondag 24 juni om 10.30 uur in het Abdijmuseum ten Duinen geven.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio