Ben (61) rijdt voor tweede keer 1.000 kilometer tegen kanker alleen uit als eerbetoon aan voetbalvriend

Ben (61) rijdt voor tweede keer 1.000 kilometer tegen kanker alleen uit als eerbetoon aan voetbalvriend

Ben Alexandre reed de duizend kilometer in z'n eentje. Foto: if

Zemst -

Ben Alexandre (61) uit Eppegem zorgde voor een huzarenstukje tijdens de 1.000 kilometer van Kom Op Tegen Kanker (KOTK), door de hele rit alleen uit te rijden. Dat deed hij om zijn moeder, zus en vriend die hij aan de ziekte verloor, te herdenken.

Terwijl de meesten onder ons tussen donderdag en zondag van een afterwork, een cocktail op een zonnig terrasje of een smakelijke barbecue bij de vrienden genoten, beulde Ben Alexandre zich af voor het goede doel.

De 61-jarige Eppegemnaar nam deel aan de 1.000 kilometer voor Kom Op Tegen Kanker. Daarbij fietsen de deelnemers in team duizend kilometer bij elkaar. Maar Ben haspelde die afstand in zijn eentje af. Elke dag kroop Ben in het zadel en daar bleef hij zowat tien uur zitten. “De eerste dag was bijzonder zwaar”, zegt Ben. “Maar de dagen nadien ging het iedere dag beter.”

Het is de tweede keer dat Ben de duizend kilometer alleen uit fietst. “Ik verloor mijn moeder en zus toen ze vijftig jaar oud waren. Beiden aan kanker. Dat was een bijzonder moeilijke periode. Sindsdien steun ik KOTK. Onder meer door mee te fietsen. Vorig jaar besloot ik om de rondrit alleen uit te rijden om hen te eren.”

Dit jaar besloot Ben dat kunstje opnieuw op te voeren voor Jan Van Asbroeck, voorzitter van KFC Eppegem en boezemvriend van Ben, die op 58-jarige leeftijd overleed.

“Veertien dagen nadat de ziekte bij Jan was vastgesteld, overleed hij. Dat heeft me opnieuw zwaar geraakt”, zegt Ben. “Jan was een echte dorpsmens. Heel Eppegem kent hem. Wat hij voor de voetbalploeg gedaan heeft, doen er hem maar weinig na. Hij bracht leven en structuur in de club en slaagde erin om de ploeg van tweede provinciale naar tweede klasse te loodsen. Ik was zelf voetballer en trainer bij KFC Eppegem. Ik heb vanaf de eerste rij meegemaakt wat hij voor de club heeft gedaan. De voorbije edities fietste ik voor mijn moeder en zus, dit jaar fietste ik voor mijn vriend Jan.”

Warme gemeente

Wie wil deelnemen aan de 1.000 kilometer voor KOTK moet daarvoor wel 5.000 euro inzamelen.

“Dat was geen probleem. Eppegem is een hechte en warme gemeente. De inwoners en de voetbalploeg sprongen meteen mee op de kar en steunden mij. Volgend jaar rij ik zeker opnieuw mee. Maar niet meer alleen. Heel wat mensen vroegen me om mee te rijden. Volgend jaar zullen we dan ook met meerdere ploegen deelnemen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio