Man riskeert 40 maanden celstraf voor aanvallen agent met hamer

Houthulst -

Het Openbaar Ministerie vordert veertig maanden cel tegen een man die een politieagent met een hamer aanviel na een oproep voor partnergeweld.

Op 26 juni 2015 belde een vrouw 's nachts in paniek naar de politie omdat haar man, N.V., haar geslagen had en dreigde haar te doden. Bij hun aankomst zagen de agenten de vrouw het huis uitlopen. Enkele agenten trachtten haar te kalmeren, terwijl collega's aanbelden. Toen N.V. open deed, herkende hij meteen agent R. Hij zei hem “dat hij iets zou halen”. Even later stond hij in het deurgat met een hamer in zijn rechterhand. Daarop liep hij naar R. toe, die bij het achteruitwijken over een stoeprand viel. N.V. ging boven hem staan terwijl hij met de hamer zwaaide. R. trok zijn wapen en kon de beklaagde een stamp geven en hem zo afweren. Uiteindelijk gooide de man de hamer weg, toen de collega's van R. naar hem toe stapten met hun matrak en pepperspray in de hand. De weggegooide hamer trof agent C. aan het been.

De agenten waren alle vier een tijd lang arbeidsongeschikt. Agent R. heeft het volgens de advocaat van de burgerlijke partij nog altijd moeilijk met wat toen gebeurd is en woonde het proces daarom niet bij. Voor het Openbaar Ministerie kon dit beschouwd worden als een poging tot doodslag en in elk geval weerspannigheid met een wapen. De beklaagde was onder invloed van alcohol en heeft een serieus probleem op dat vlak, wat geregeld tot extreme agressie leidt.

De substituut-procureur vroeg veertig maanden cel voor N.V. Advocaat Matthias Crombez zei dat de man zich excuseert en daadwerkelijk inspanningen doet om van zijn alcohol- en agressieprobleem af te geraken. “Hij is sindsdien niet meer met justitie in aanraking gekomen”, zei hij. Vonnis op 19 juni.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio