ROEIEN REGATTA IN GENT

Niels Van Zandweghe en Tim Brys zijn klaar voor het grote werk

Brugge / Roeselare / Kortrijk -

Het gaat snel, ook in het roeien. Niels Van Zandweghe en Tim Brys waren afgelopen weekend in Gent voor het laatst dit seizoen te zien op Belgische bodem.

De regatta van Gent stond in het teken van de voorbereiding op de komende Wereldbekermanches in Belgrado, Linz en Luzern en vooral het EK in Glasgow. In september is er nog het WK. In Gent moesten Niels Van Zandweghe en Tim Brys genoegen nemen met een tweede plaats.

“Toch ben ik tevreden”, aldus coach Frans Claes. “We kozen er bewust voor om in te schrijven bij de zwaargewichten om meer tegenstand te hebben en een echte test te ondergaan. Zonder hoogmoedig te worden, maar in onze categorie was dit minder het geval geweest.”

Van Zandweghe en Brys namen het op tegen een boot van de befaamde Britse Leander Club. “Je moet al adelbrieven hebben om daarvoor te kunnen roeien”, weet Claes. “Hun acht zette in Gent een schitterende tijd neer. Dan weet je over welk niveau we praten.”

Van Zandweghe en Brys gingen in hun wedstrijd snel van start, werden dan ingehaald, lagen een hele tijd zij aan zij maar verloren finaal heel nipt. “Op het eind kwamen ze dat tikkeltje kracht te kort, maar dat was logisch en ingecalculeerd”, aldus Claes. “Niels en Tim leverden sowieso het bewijs dat ze klaar zijn voor het grotere werk de komende maanden. We blijven nog tot 27 mei in België en zullen afwisselend in Gent en bij BTR in Brugge trainen. De eerste Wereldbekermanche heeft plaats vanaf 1 juni in Belgrado.”

Nieuwe boot

Het duo beschikt sinds kort ook over een nieuwe boot. Kostprijs: 14.000 euro. “Betaald door de federatie en met wat sponsoring”, legt Claes uit. “Een vorm van leasing, waardoor we tegen de Olympische Spelen weer over een nieuwe boot kunnen beschikken. Aan de top is twee jaar gebruikelijk, in een club gaat een boot veel langer mee. Onze vorige boot had zware schade opgelopen door een hagelstorm in Varese en we hebben ons even uit de nood moeten helpen.”

Claes laat ook nog even ontvallen dat extra sponsoring altijd welkom is. “Daarom was het ook goed om nog eens actief te zijn op Belgische bodem, zodat de jongens zich nog eens in de kijker konden roeien voor fans en mogelijke sponsors.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio