Schepen wil onrechtmatige leegstandtaks terugbetalen aan inwoners, college weigert: “Dit is georganiseerde diefstal”

Schepen wil onrechtmatige leegstandtaks terugbetalen aan inwoners, college weigert: “Dit is georganiseerde diefstal”

Archiefbeeld. Foto: fvv

Zonnebeke -

N-VA wil 120.000 euro aan onrechtmatige leegstandheffingen terugbetalen aan gedupeerde burgers. Het schepencollege weigert.

“De fout kwam aan het licht nadat een inwoner een procedure had gestart tegen de gemeente”, zegt Michiel Descheemaeker (N-VA), schepen van Huisvesting. “Uit een onderzoek van de woondienst blijkt dat bepaalde inwoners in 2010 ten onrechte te veel leegstandtaks hebben betaald na de invoering van het leegstandsregister. Het gaat om 37 dossiers en een totaal bedrag van zo'n 120.000 euro. Dit was geen bewuste fout. Ik heb in het schepencollege van afgelopen maandag voorgesteld om deze bedragen terug te storten, maar het college weigert. Mensen kunnen deze bedragen ondertussen zelf niet meer opeisen, maar als gemeente kunnen wij deze gelden perfect legaal terugstorten en zo deze fout uit het verleden rechtzetten. Het enige wat nodig is, is goede wil. De gemeente weet perfect over wie het gaat en over welke bedragen het gaat. Als N-VA-schepen wil ik mij dan ook volledig distantiëren van de weigering van het college. Het geld komt de gemeente absoluut niet toe, wèl de getroffen burgers.”

Burgemeester Dirk Sioen (Inspraak) houdt voet bij stuk. “De getroffen burgers hadden destijds recht op het indienen van een bezwaar, maar ze hebben dat niet gedaan. De termijn is inmiddels verlopen. We kunnen toch niet oneindig ver in het verleden terugkeren? Volgens mij wil de N-VA hiermee vooral in beeld komen.”

“Ik heb achter gesloten deuren tevergeefs geprobeerd mijn collega's te overtuigen”, aldus Descheemaeker. “Nu probeer ik het in de pers. Dit heeft niets met verkiezingen te maken, want ik stel me niet verkiesbaar in Zonnebeke. Dit is een soort van georganiseerde diefstal. Als je een fout begaat, moet je die rechtzetten en niet proberen in de doofpot te stoppen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees