Illegale belasting op lijkenvervoer definitief begraven

Aarschot -

De belasting op lijkenvervoer in Aarschot, die blijkbaar al een tijdje onwettig is, is definitief geschrapt. Bij elke bespreking van de begroting werd deze belasting door oppositiepartij N-VA gehekeld.

De belasting op lijkenvervoer in Aarschot is niet meer. Op de gemeenteraad werd beslist deze belasting af te voeren. Ze bleek namelijk illegaal. Annick Geyskens, fractieleidster van N-VA, de partij die al een hele tijd de afschaffing vroeg van deze belasting, eist de terugbetaling aan de getroffenen. Die moesten namelijk, wanneer ze een overleden vriend of familielid over het grondgebied Aarschot lieten vervoeren, noodgedwongen voorbij de stadskas passeren en een belasting van 64,30 euro betalen. De stad hield jaarlijks rekening met 20.000 euro aan inkomsten. Met het crematorium aan de grens van de stad werd dat bedrag ook vaak behaald.

“Volgens het decreet van 16 januari 2004 mogen gemeenten de regels voor begrafenissen in het Vlaams Gewest zelf vastleggen, maar mogen ze enkel belastingen heffen op diensten die betrekking hebben op de teraardebestelling of asuitstrooiing, niet op enkel het vervoer”, zegt Geyskens. “Gemeenten die deze belasting nog steeds heffen, gaan in tegen de letter en de geest van de wet en het decreet. Meer nog, de wet van 28 januari 1975 verbiedt zelfs gemeentebelastingen op het lijkenvervoer.”

Terugbetaling

De retributie werd nu definitief afgeschaft, maar dat is niet voldoende voor Geyskens. “De gedupeerden die deze hele legislatuur onderworpen werden aan deze illegale taks moeten hun geld terugzien. De stad is hier in de fout gegaan, niet de inwoners.”

Het stadsbestuur gaf aan een reglement uit te werken zodat de gedupeerden van dit jaar hun centen kunnen terugkrijgen. Of de inkomsten verkregen in de voorgaande jaren zullen worden terugbetaald, is lang nog niet zeker.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio