Gents gezelschap Bollylicious danst een Indische thuismatch in Scala

© if

© if

© if

© Steven Hendrix

© IF

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Het Gents danscollectief Bollylicious, dat al meermaals in India optrad en daar heel veel lof toegezwaaid krijgt, danst op zondag 17 juni in zaal Scala de eigentijdse Indische dansvoorstelling Sitara. Bollylicious is een dansgezelschap opgericht door drie Gentenaars, waaronder Laura Neyskens, die tijdens het recente Lichtfestival in Gent te zien was op de gigantisch grote robotgestuurde videoschermen in de voorstelling The Gift, onder de stadshal op het Emile Braunplein.

Rudy Tollenaere

Toen kon Laura Neyskens er zelf live niet bij zijn, precies omdat ze met danscollectief Bollylicious aan de slag was in India. Nu dus wel live, op het podium van het Scala theater, in een voorstelling waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Amitabh Bachchan, de 75-jarige bekendste Bollywoodfilmster, ging na een recent optreden van Bollylicious het gezelschap backstage opzoeken om hen te feliciteren.

Het Gents danscollectief Bollylicious werd in 2013 opgericht en bestaat uit Tom Decuyper, Ayla Joncheere en Laura Neyskens, en wil een uitgebreide waaier van Indische dansstijlen op een hoog professioneel niveau verspreiden aan een breed, internationaal publiek.

Laura Neyskens: "Met Bollylicious willen we de rijkheid en diversiteit die dansstijlen uit India omvatten (zowel klassieke, traditionele, maar ook populaire genres) samenbrengen en omvormen naar dansvoorstellingen die erg toegankelijk zijn voor een publiek, ook als dat publiek geen kennis heeft van de Indische cultuur." Laura Neyskens haast zich om er meteen bij te vermelden dat het werk dat ze met Bollylicious aflevert, heel verschillend is van wat ze bij Les Ballets C de la B deed en wat er tijdens het Lichtfestival Gent te zien was.

Alain Platel, de bezieler van Les Ballets C de la B, waar Neyskens nog deel van uitmaakte, is overigens fan van Bollylicious: "Het is een Gents geheim wapen tegen verzuring en donkere gedachten. Elk theater, élk festival van de hedendaagse dans zou die voorstelling moeten programmeren", aldus Platel.

Laura Neyskens: "We traden in maart 2016 in Brussel op voor de eerste minister van India, en dat leverde ons meerdere tournees in India op. waaronder een privé-optreden voor de maharadja van Jodhpur, Gaj Singh, in december 2017. Iets later, in januari 2018 mochten we met ons gezelschap het prestigieuze Jaipur Literature Festival openen. Wie de media goed gevolgd heeft kan ook weten dat we in november 2017 in New Dehli mochten optreden, niet enkel voor koning Filip en koningin Mathilde, maar ook voor enkele ministers, de hele Belgische delegatie en meer dan 500 voorname Indische gasten. Verwonderd over de Belgische nationaliteit van ons - authentiek uitziende Bollywooddansers - concludeerde Koning Filip met trots: “Dus de B van Bollylicious staat eigenlijk niet voor Bombay, maar voor de B van België!”

Bij een recent optreden in Mumbai ter gelegenheid van Europe Day zat ook Amitabh Bachchan, de grootste Bollywoodlegende ooit, die in meer dan 100 films meespeelde, in het publiek. "Hij had vooraf laten weten aan de consul dat hij alleen maar de eerste choreografie zou kunnen bijwonen, maar hij zat toch de hele voorstelling uit. Achteraf kwam hij ons backstage onmiddellijk felicteren. Hij vroeg ons verbaasd waar we toch zo goed hadden leren dansen", aldus een fiere Laura Neyskens: "Ik ben echt wel trots dat we dit op onze steeds maar groeiend curriculum kunnen schrijven. In India kan niemand geloven dat wij hun grootste filmster (de man werd op het internet al een paar keer dood verklaard) de hand geschud hebben... Maar we hebben een foto als bewijs, en mijnheer Bachchan schreef zelfs over ons op zijn blog: “There was entertainment and dance from a troupe from Belgium... all Indian moves and songs... they were enchanting and gifted!”

Het gezelschap maakte in de zomer van vorig jaar ondertussen ook zijn debuut op Amerikaanse bodem, tijdens het Battery Dance Festival in New York, Manhattan. Bollylicious kreeg ook al lof van Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD). "Die woonde de voorstelling Bombay Express bij en liet ons weten dat hij nog nooit zo een soort dansen gezien had en dat hij voornamelijk onder de indruk was van 'de finesse' van onze dansstijl" aldus Laura Neyskens.

Laura Neyskens: "In Theater Scala brengen wij voor het goede doel van de vzw Casa 93 onze tweede productie, Sitara. Voor deze voorstelling lieten we ons inspireren door het concept van de Indische Mehfil. Dat is een artistieke bijeenkomst vol lyrische poëzie en hoofse pracht-en-praal, die traditioneel opgevoerd werd voor de koninklijke elite in een intieme setting. Het wordt een bedwelmende avond in een nostalgische Indische sfeer vol meeslepende muziek, majestueuze kostuums en beklijvende choreografieën."

Bollylicious. Sitara. Zondag 17 juni om 18 uur. Theater Scala, Dendermondsesteenweg, Gent. 30 euro volwassenen, kinderen tot 12 jaar 10 euro. In de prijs zit de steun aan het goede doel Casa 93 begrepen en kan men vanaf 17 uur luisteren naar een inleiding over het gezelschap en achteraf deelnemen aan een receptie. Tickets via casa93@telenet.be of 0474-33.41.03 Info over Casa 93 op de site van de vzw.

Meer info over Bollylicious op de site van het gezelschap of op de Facebookpagina.