Minder bezoekers en minder steenpuin op het containerpark

Minder bezoekers en minder steenpuin op het containerpark

Foto: Eddy Lefevre

Zulte - Op de jongste gemeenteraad werden de cijfers na de eerste verjaardag van het betalend maken van grofvuil, steenpuin en ander bouwafval, voorgesteld. Het valt op dat het aantal bezoekers met een kwart daalde en de hoeveelheid steenpuin en asbest zelfs met de helft.

Hogere wetgeving en vaststellingen van misbruik dwongen het gemeentebestuur er toe vanaf 1 maart 2017 sommige fracties betalend in te zamelen en zo de aanbieders van de afvalstoffen (gedeeltelijk) te laten meebetalen in de kosten voor het afvaltransport en verwerking. Als compensatie werd de milieubelasting vanaf 2017 van 35 euro naar 30 euro verlaagd. Op deze manier werd een eerste stap gezet richting het principe “de vervuiler betaalt”.

Een analyse van de cijfers één jaar na de invoering geeft enkele opmerkelijke resultaten. Zo daalde het aantal bezoekers met 25%, van 42.118 in 2016 naar 31.362 in de periode 1 maart 2017 tot 28 februari 2018. De hoeveelheid groenafval bleef gelijk, waardoor we kunnen concluderen dat de gebruikers die rechtmatig naar het Zults containerpark komen, dat ook nog steeds doen. 

De geviseerde hoeveelheden daalden wél allemaal. Steenpuin en asbest zelfs met 50%! Grofvuil (-21,5%) en houtafval (-33,5%) daalden in iets mindere mate.

Financieel komt de besparing in ophalings- en verwerkingskosten perfect overeen met de reeds toegekende korting op de milieubelasting. Zoals door de gemeenteraad gevraagd zullen elk jaar de kosten verder opgevolgd worden.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio