Lucie Van Den Heede en Rik De Cooman zorgen al 43 jaar voor hun jongste zoon Stan

Deinze - 15 mei is de Internationale Dag van het gezin. In dat kader bezocht Gezinsbond Deinze maandag enkele mantelzorgers uit Deinze met een bord soep. Dit bezoek en dit bord soep staan symbool voor de waardering en steun van de Gezinsbond voor de grote groep mensen die een gezinslid met een handicap dagelijks koesteren met zorg. Mantelzorgers komen nooit op de voorgrond maar zijn dikwijls de belangrijkste en meest fundamentele steun voor een hulpbehoevend gezinslid. Gezinsbond Deinze bracht dinsdag een bezoekje aan Stan en zijn ouders.

Stan

Stan heeft het syndroom van down. 43 jaar geleden moest Lucie min of meer  zelf tot de ontdekking komen dat Stan anders was.  De borstvoeding lukte maar niet. Informatie en enige coaching kwamen pas later. Voor de beide ouders en vooral voor Lucie brak een heel moeilijke periode aan. Zij herinnert zich nog goed de starende blikken, als ze met Stan ging wandelen. Als mama ben je dan erg kwetsbaar. Pijnlijk werd het pas echt als mensen, tot artsen toe, daar onhandig of ongevoelig op reageerden. Zelfs het broertje van Stan werd daar door speelgenootjes op een harde manier mee geconfronteerd.

Pas toen Stan al vier jaar oud was, werd de mama echt goed opgevangen en betrokken bij de zorg om Stan en andere kinderen door Sylva. Zij was de kleuterleidster van Stan in B.O. school Ter Leie. ‘We namen de beslissing om Stan overal waar het kon  mee te nemen, we wilden Stan niet voor de mensen verstoppen,’ vertelt Lucie. Zo werd de omgeving dit ook gewoon. Velen gaan nu op een ontspannen en aangename manier om met Stan.

Joost Vermeersch en Annemie Pollet van de Deinse Gezinsbond stonden dinsdag, op 15 mei, Dag van het Gezin, op de stoep van Herpinsakker 12. Het was Stan die zijn mama op de hoogte bracht van hun komst. Ze brachten twee kommen verse soep, een nieuwe actie waarmee de Gezinsbond mantelzorgers wil waarderen voor een engagement, dat vaak verborgen blijft.

Met Stan kan je vlot communiceren via gebaren. Zo weet hij goed de dagen van de week te duiden. Met het voorwenden van een das om de hals, geeft  Stan aan dat het zondag is. Stan is overigens bijzonder fier dat hij de bezoekers zijn zwemmedailles van de paralympics kan tonen. In de week kan hij terecht in de dagopvang Ter Linde in de Kaleshoek in Deinze. Hij  gaat hij er graag naartoe. ’s Avonds en tijdens de weekends verblijft Stan bij Lucie en Rik. ‘We hebben geluk met Stan,’ vertelt Lucie. ‘Hij is fier dat hij zijn papa kan helpen bij een aantal karweien in de tuin. Ook binnenshuis kan hij goed bezig zijn. Hij bestudeert o.a. intens de foto’s van de zegevierende spelers van Club Brugge in de krant, maar  tv-kijken zegt hem niets.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio