Factuur van meer dan 10.000 euro schrikt Kontichse sluikstorters niet af

Factuur van meer dan 10.000 euro schrikt Kontichse sluikstorters niet af

Al snel bleek dat de verschillende dumpings van dezelfde dader moesten komen. Foto: PZ MeWi

Kontich / Mechelen -

Een gezin uit Kontich dat maandenlang op wekelijkse basis ging sluikstorten in Mechelen, moest daar meer dan 10.000 euro voor ophoesten. Maar zelfs dat schrikte hen niet af: na die zware sanctie ging het sluikstorten gewoon door.

Het dossier begon in het najaar van 2016. “We werden toen twee tot drie keer per week geconfronteerd met sluikstort in de Blarenberglaan en de Baron Coppenslaan in Mechelen”, zegt hoofdinspecteur Dirk Van de Sande van de politiezone Mechelen-Willebroek. “Onze wijkagenten gespecialiseerd in milieu zijn daarop een onderzoek gestart. Het sluikstorten verliep telkens volgens een identiek patroon: elke keer werd dezelfde verpakking gebruikt en het ging telkens om dezelfde producten uit dezelfde winkels.”

Op vijf maanden tijd werden 32 feiten vastgesteld. Niet alleen verraadde de modus operandi dat het telkens om dezelfde dader moest gaan, de politie vond in vijf stortingen ook bewijsmateriaal dat naar een gezin uit Kontich leidde. “Uit onderzoek bleek bovendien dat het bewuste gezin lange tijd geen afval voor de reguliere huisvuilophaling had aangeboden”, aldus Van de Sande.

Niet afgeschrikt door stevige boete

Het gezin kreeg een gepeperde rekening gepresenteerd voor hun illegale stortingen: ze moesten de opruimkosten van de stad Mechelen van bijna 7.500 euro betalen en kregen daarnaast ook een boete van 3.840 euro. Maar dat schrikte hen niet af. “Zelfs na deze opgelegde sancties bleef het sluikstorten doorgaan. En opnieuw werd er bewijslast aangetroffen. Nu bedragen de opruimingskosten bijna 500 euro en volgt er een boete van 2.000 euro”, zegt Van Sande.

Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD): “Een aangename stad begint met een propere stad. Zij die dit niet weten te respecteren zullen het voelen en opdraaien voor de overlast. Onder meer onze actie ‘Stad om te zoenen’ kan maar slagen wanneer we ook zulke overtreders effectief kunnen betrappen, zwaar beboeten en hen kunnen overtuigen hun attitude aan te passen.”

Vaststellingen én onderzoek

“Elke melding van sluikstorten wordt ernstig genomen”, reageert korpschef Yves Bogaerts van de politie Mechelen-Willebroek. “Onze mensen staan niet alleen in voor de vaststellingen maar voeren ook onderzoek naar bewijslast in de achtergelaten rommel. Een werkwijze die trouwens regelmatig positief resultaat kent, zoals dit voorbeeld aangeeft.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio