Politiezone VIMA haalt fiets van stal om dichter bij de mensen te staan

Met een fervent fietser als korpschef kon een fietsbrigade niet uitblijven

Met een fervent fietser als korpschef kon een fietsbrigade niet uitblijven

Foto: rdb

Vilvoorde / Machelen -

De politiezone Vilvoorde-Machelen heeft er sinds deze week een volwaardig fietsteam bij. Drie politiemensen trekken met de fiets de straat op om te werken rond het thema overlast. Het is vooral de bedoeling om dichter bij de bevolking te staan.

Voortaan zullen drie politiemensen met de fiets door de straten van Vilvoorde en Machelen trekken. Het nieuwe fietsteam is geen interventieploeg, maar maakt eerder deel uit van de wijkpolitie. Het idee komt van korpschef Erik Bassleer. Als fervente fietsliefhebber kon het niet lang duren vooraleer hij een fietsbrigade in het leven zou roepen. Afgelopen weekend stond hij zelf nog op de trappers met enkele collega's voor de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker. “Ik speelde al een tijdje met het idee”, geeft Bassleer toe. “Toen hoofdinspecteur Glenn Leyers dan ook kwam vragen om een nieuwe uitdaging besloot ik dit project eens voor te leggen.”

Het team zal zich vooral concentreren op alle mogelijke vormen van overlast. Wijken als Broek in Vilvoorde, het station van Vilvoorde of het sportpark in Machelen staan voorlopig al met stip genoteerd in de agenda van de fietsbrigade. “Toen we in het verleden meldingen van overlast kregen, stuurden we een interventieploeg met de wagen. Dat gebeurde met veel toeters en bellen en werd ook vaak kort en bondig afgehandeld. Maar met dit fietsteam gaan we op zoek naar een andere aanpak. We willen meer luisteren naar de mensen en ook in dialoog gaan met de mensen die de mogelijke overlast veroorzaken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan jongeren die op een pleintje zitten en soms niet door hebben dat ze met te luide muziek anderen storen. Dit team is ook zeer flexibel qua inzetbaarheid.”

Het idee komt overgewaaid uit Antwerpen en Mechelen, maar ook in het Brusselse leveren fietsbrigades goed werk. In het arrondissement Halle-Vilvoorde zal dit fietsteam een primeur zijn. In andere politiezones, zoals KASTZE, bestaan er wel agenten die de fiets gebruiken, maar eerder bij evenementen. “Wij willen een fulltime team inzetten van drie personen. Tegen volgend jaar zouden we graag uitbreiden naar vijf fietsers.”

Hoofdinspecteur Glenn Leyers is alvast laaiend enthousiast over de nieuwe uitdaging. “Ik ben zelf 22 jaar rechercheur geweest en begon het terrein en de voeling met Vilvoorde en Machelen een beetje te verliezen”, zegt Leyers. “Ik vond dat ik veel te weinig buiten kwam. Maar laat het duidelijk zijn dat dit team geen repressieve aanpak vooropstelt. We willen vooral de dialoog aangaan en als de overlast blijft willen we eerder projectmatig werken om de problemen aan te pakken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees