Dossier aangeboden door Toerisme Provincie Antwerpen

Uniek: landloperskolonie Wortel in Hoogstraten

Hoogstraten heeft iets dat vrijwel uniek is in de wereld: een landloperskolonie. Wortel-Kolonie - zoals het bekend staat - was tot enkele jaren geleden een plaats waar landlopers en bedelaars in ruil voor onderdak het land bewerkten. Vandaag is de plattelandssite van 550 hectare een uitgelezen stek voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers.

Toerisme Provincie Antwerpen

Dossier aangeboden door Toerisme Provincie Antwerpen

Thibault Christiaensen van de Equal Idiots kent het gebied als zijn broekzak want hij is geboren en getogen in Hoogstraten. De landloperskolonie bestaat al sinds 1820, en bleef in die functie tot 1993 toen de wet op de landloperij werd afgeschaft.

Nu is het er heerlijk vertoeven. Je kan er wandelen door monumentale dreven, wei­landen en bossen. Aan het Bootjesven - in het hart van het gebied - is het heerlijk pick­nicken en vind je een kijkmuur voor vogels. Wie weet spot je wel een familie watervleer­muizen? Of kom je onderweg konikpaarden of een kudde schapen tegen?

De uitvalsbasis voor alle wandel- en fiets­tochten is het Bezoekerscentrum De Klapekster, dat vorig jaar gerenoveerd werd. Je kan op eigen houtje van de natuur genie­ten (haal het gratis wandelplannetje af!), maar ook beroep doen op een gids. Het Be­zoekerscentrum is bovendien erkend als fietscafé en ook een promotor van streek­producten wat betekent dat je voor of na je wandeling of fietstocht rustig kan genieten van een streekbiertje of koffie met gebak.

Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, 2323 Wortel.www.hoogstraten.be

Groen en vol afwisseling. Stil en knotsgek. Dat zijn de Kempen. Kom er herinneringen maken! Bootje varen of een avontuurlijk hindernissenparcours? De benen strekken of in bomen klimmen? Tot rust komen in de natuur, of cultuur opsnuiven? Het kan er allemaal. Ontdek hier wat de Kempen te bieden hebben.

Wil jij ook herinneringen maken in de Kempen?Klik hier