Dossier aangeboden door Toerisme Provincie Antwerpen

Een echte Da Vinci in Westerlo

Hangt er een echte Leonardo Da Vinci in Westerlo? Foodblogster Amylia van Cookameal wou het met eigen ogen zien. En daarvoor moest ze naar de abdij van Tongerlo. Wie een uitstap wil maken naar de Kempen, moet zeker eens een kijkje gaan nemen naar dat wereldberoemde schilderij Het Laatste Avondmaal. En natuurlijk van een abdijbiertje proeven.
Dossier aangeboden door Toerisme Provincie Antwerpen

De abdij van Tongerlo (Westerlo) is er eentje om u tegen te zeggen. Al sinds 1130 wonen, werken en bidden er Nor­bertijnen. De eeuwenoude lindedreef is impressionant, net als het poortge­bouw, de tiendschuur (met een per­manente expo), het binnenplein en de neogotische kerk.

Maar helemaal apart natuurlijk is dat je er ook Het Laatste Avondmaal van Da Vinci kan zien. De echte en originele hangt in Milaan, maar in 1545 al kocht een abt een duplicaat om de abdijkerk van Tongerlo mee te versieren. Het is een doek van 8 bij 4 meter. Het wordt toegeschreven aan Andrea Solario, een leerling van Da Vinci en het is zelfs meer dan waarschijnlijk dat de groot­meester zelf er aan heeft meegewerkt!

Nog een troef is het abdijbier van Ton­gerlo dat in de Westelse horecazaken (en ook daarbuiten) erg populair is De etiketten en glazen kregen recent een eigentijdse make-over, maar aan het recept is niets veranderd. Het wordt gebrouwen volgens de waarden van de Norbertijnen: respect, authenticiteit en toewijding.

Abdij Westerlo, Abdijstraat 40. Dagelijks gratis toegankelijk.
Da Vincimuseum: open van 1 mei tot 30 september - Toegang: 3 euro.
www.toerismewesterlo.be

Groen en vol afwisseling. Stil en knotsgek. Dat zijn de Kempen. Kom er herinneringen maken! Bootje varen of een avontuurlijk hindernissenparcours? De benen strekken of in bomen klimmen? Tot rust komen in de natuur, of cultuur opsnuiven? Het kan er allemaal. Ontdek hier wat de Kempen te bieden hebben.
 

Wil jij ook herinneringen maken in de Kempen?
Klik hier

Corrigeer