REACTIES. Yates vreest dat het er niet goed uit ziet voor hem, Van der Sande is blij met "ballen" van Lotto

REACTIES. Yates vreest dat het er niet goed uit ziet voor hem, Van der Sande is blij met "ballen" van Lotto

Foto: Belga

Simon Yates blijft de 101ste Ronde van Italië domineren. De Brit van Mitchelton-Scott verstevigde zijn roze trui door de elfde rit richting Osimo te winnen, voor zijn grote concurrent Tom Dumoulin. En toch is Yates er niet gerust op. "Het ziet er niet goed uit voor mij", reageerde hij na afloop.

LEES OOK: Roze trui Simon Yates imponeert op hellende aankomst en pakt tweede ritzege in de Giro

Was deze gooi naar de ritzege gepland? "Ja en nee", zei Yates. "Voor de rit hadden we beslist om niet de achtervolging te leiden als er aangevallen werd. De aankomst was er namelijk eentje voor renners uit andere ploegen en dat bleek ook te kloppen. Onder andere de mannen van Wellens en LottoNL-Jumbo gingen voor de dagzege. We hadden dus niet echt een plan maar toen alles weer samen kwam, moest ik het wel proberen."

Yates pakte zes extra seconden op Dumoulin en telt nu 47 seconden voorsprong op de Nederlandse titelverdediger. "Ik heb tijd gepakt op Tom dus daar ben ik blij mee. Maar hij ziet er elke dag beter uit, zeker op hellende aankomsten. Hij wordt dus beter en beter. Het ziet er dus niet zo goed uit voor mij (lacht)."

Dumoulin: "Supertevreden"

De Giro tekent zich meer en meer af op een duel tussen de Brit Simon Yates en de Nederlander Tom Dumoulin. Die laatste moest in de elfde rit acht seconden toegeven op de roze trui, maar maakte absoluut geen slechte evaluatie van zijn dag.

"Ik was niet goed genoeg om te winnen, maar ik ben supertevreden", vertelde Dumoulin. "De benen waren in het begin een beetje pijnlijk, maar ik denk dat iedereen dat wel had na de rit van gisteren. Ik verbeterde een stuk tijdens de etappe. Ik probeerde Yates te volgen in de finale, maar ik kon het gaatje op hem niet dichten. Maar ik bleef wel op dezelfde afstand hangen. Ik kan mezelf niets verwijten."

Chris Froome verloor in Osimo opnieuw veertig seconden extra op Yates, en dus lijkt Dumoulin met voorsprong de belangrijkste uitdager van de roze trui te gaan worden. "Ik voel me heel goed. Dit is mijn beste resultaat sinds Jeruzalem (waar Dumoulin de proloog won, red.), en ik had mijn beste gevoel van deze Giro."

Van der Sande: "Jammer"

Lotto zette alles op alles voor Wellens. "Ik zette hem af in de finale maar toen hij ging, was het misschien nog wat ver", aldus Tosh Van der Sande. "Jack Haig hield het tempo alweer strak en toen zag ik Yates vertrekken... Het was een pittige finale en er was de hele dag al hard gereden. De samenwerking met Jumbo en Sky was perfect. Maar Yates was gewoon supersterk. Hij doet mee voor de eindzege maar als hij daar niet had gestaan, zou hij dit ook gedaan hebben."

"We hebben het geprobeerd en onze "ballen" laten zien. Er werd ook veel geduwd en getrokken. Ik kreeg zelfs een duw van eentje van Astana en dat was helemaal niet nodig eigenlijk", stelde Van der Sande.

Wellens: "Wilde niet zo vroeg aanvallen"

"De hele rit lang zaten we vooraan met de ploeg", reageerde Tim Wellens. "Dat was ook het veiligste op dit technische parcours. Ik had wel niet de intentie om al zo vroeg aan te vallen in de finale. Ik wilde wachten tot de laatste helling. Maar toen Zdenek Stybar ging, besliste ik om mee te gaan. Ik dacht dat we voorop zouden blijven omdat de klassementsrijders naar elkaar gingen kijken. Ik had goede benen vandaag maar toen Yates aanviel, was het voorbij voor mij. Nu komen er twee sprintersetappes aan en gaan we werken voor Jens Debusschere." 

Stybar: "Misschien te vroeg gegaan"

Zdenek Stybar probeerde het samen met Wellens, maar de hellende aankomst bleek te lastig. "Het was een heel snelle rit", aldus de Tsjech van Quick Step Floors. "Ik heb geprobeerd om hier vandaag te winnen. Ik wist dat ook Wellens dat wilde en dus was hij iemand goed om mee te hebben. Maar toen gingen Yates en Dumoulin. Dan werd het moeilijk. Achteraf gezien ben ik misschien te vroeg gegaan, maar als ze rondkijken... Dan krijg je 20 seconden en is het een ander verhaal. Maar kijk, ik ga tijdens deze Giro nog wel eens proberen een rit te winnen."

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.