Pool vrijgesproken na 18 jaar onschuldig in de cel

Pool vrijgesproken na 18 jaar onschuldig in de cel

Foto: if

Na 18 jaar gevangenschap is een ten onrechte wegens verkrachting en moord veroordeelde Pool vrijgesproken. Het Hooggerechtshof in Warschau verklaarde woensdag het vonnis tegen de vandaag 42-jarige Tomasz Komenda nietig. Wegens de verkrachting en de moord op een vijftienjarig meisje kreeg hij 25 jaar gevangenis. Hij zit al sinds 2000 in de cel.

Het Openbaar Ministerie beschikt over nieuw bewijsmateriaal dat zijn onschuld “onweerlegbaar” aantoont, verklaarde het hof. De zaak werd heropend in 2017 op vraag van de ouders van het slachtoffer. Een nieuwe verdachte werd opgepakt en opgesloten. Het onderzoek werd voortgezet met meer aandacht voor de rol van de nieuwe verdachte in deze misdaad, die werd gepleegd op 31 december 1996 in de omgeving van Wroclaw, in het zuidwesten van Polen.

De autoriteiten gaan nu ook de toenmalige speurders wegens zwaarwegende fouten voor de rechter brengen. Volgens het Openbaar Ministerie werd de bewijslast tegen Komenda gemanipuleerd om hem uiteindelijk veroordeeld te krijgen.

De speurders hadden onder andere vermeende DNA-sporen van de beklaagde op een muts aangetroffen, die op de plaats van de misdaad was aangetroffen. Dat het zijn DNA was, werd nu uitgesloten. Het toenmalige parket had ook het alibi van de man op Oudejaarsavond, dat door twaalf getuigen was bevestigd, niet geloofd.

De onschuldig veroordeelde Tomasz Komenda zal nu een schadevergoeding van minstens tien miljoen zloty, omgerekend 2,3 miljoen euro, eisen, zei zijn advocaat voor de rechtbank.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees