Astronomen zijn het spoor kwijt van bijna 900 asteroïden die mogelijk op onze aarde afstormen

Astronomen zijn het spoor kwijt van bijna 900 asteroïden die mogelijk op onze aarde afstormen

Foto: ss

Wetenschappers zijn het spoor kwijt van zowat negenhonderd asteroïden, die in een baan rond onze aarde zweven. Ze vrezen nu dat ze reusachtige ruimtestenen onderweg zijn naar de aarde.

De zogenoemde ‘Near Earth’-asteroïden (NEA’s), die zich op ongeveer 48 miljoen kilometer van onze aarde bevinden, werden onlangs gespot door astronomen. Maar het bleek onmogelijk om hun spoor verder te volgen. NEA’s worden doorgaans gespot door telescopen die grote delen van de nachtelijke hemel scannen, met behulp van artificiële intelligentie. De resultaten van die meting worden vergeleken met die van een tweede bron. Onderzoekers kwamen tot het besluit dat een vertraging tussen deze twee waarnemingen de reden is waarom NEA’s uit het oog kunnen verloren worden.

Astronomen hebben dan ook geen idee of de grote stenen onderweg zijn naar de aarde. Maar experts stellen gerust: de kans zou eerder klein zijn dat de asteroïden bij ons brokken kunnen maken.

Tot nu toe hebben astronomen ongeveer achtduizend NEA’s waargenomen, die elk tenminste 140 meter groot zijn. Groot genoeg om telkens een volledige stad te vernietigen. En tussen 2013 en 2016 werden door het Astronomical Union’s Minor Planet Centre in Cambridge, Massachusetts alleen al 17.030 NEA’s waargenomen. Elf procent daarvan, ongeveer 1.900 stuks, werd geclassificeerd als ‘onbevestigd’.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S