Vier stemmenkanonnen, in 2012 samen goed voor 3406 stemmen, verdwenen

Elsie Sierens, Jacques Bouckaert en Sofie Vanden Hove top-3 op lijst Open VLD

Open VLD is klaar met de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Elsie Sierens is kandidaat-burgemeester op één. Zij haalde in 2012 als nieuwkomer op de vijftiende plek 302 stemmen. Oudgedienden Jacques Bouckaert (in 2012 goed voor 451 stemmen op plaats 4) en Sofie Vanden Hove (in 2012 goed voor 356 stemmen op de zesde plaats) staan nu op de tweede en de derde plaats.

"Een nieuwe vibe, met leergierigheid, goesting, engagement, ondernemerszin en dossierkennis", klinkt het bij de presentatie van de lijst. Een ding is zeker: de liberale partij gaat voor een enorme make over nadat stemmenkanonnen als burgemeester Marc De Pauw en schepenen Rose Leirens en Liliane Lebon het blauwe schip verlaten. Ook de betreurde schepen Yves De Lausnay laat een leemte na. De vier waren samen goed voor 3406 van de liberale naamstemmen. Mieke Mertens neemt het engagement van haar overleden partner Yves over op de voorlaatste plaats. Een "respectvol gebaar", aldus huidig schepen en kandidaat-burgemeester Elsie Sierens. 

De lijst is geografisch mooi verspreid, met diverse profielen en leeftijdscategorieën zijn op elkaar afgestemd. Zes mannen uit Destelbergen, zes uit Heusden, zeven vrouwen uit Destelbergen, zes uit Heusden. Vijfentwintig is voor Open VLD helaas niet deelbaar door vier. In die balansoefening krijgt BV en nieuwkomer Eveline Hoste meteen een verkiesbare plaats toegewezen, misschien wordt het wel een "lucky" 7 voor de ex-miss en vastgoedmakelaar uit Destelbergen. 

In de top-10 vier nieuwkomers in de politiek: naast Hoste maken ook Filip Demeyer, Jo Raes en Catherine Tytgadt hun entree. "Zij zijn omringd door ervaringsdeskundigen", vertelt Elsie Sierens. In de lijstduwers ook een stevige brok symboliek: Michaël Vercruyssen, zoon van uittredend en afscheidnemend schepen Liliane Lebon duwt de lijst, Mieke Mertens, partner van Yves De Lausnay, staat een trapje hoger. De drie jongste nieuwkomers staan op plaats 19, 20 en 21. De jongste van het gild, Gilles Berwouts staat gewoon op de plek van zijn leeftijd. 

De volledige lijst bestaat uit Elsie Sierens, Jacques Bouckaert, Sofie Vanden Hove, Ben D'Haene, Kristof Vercruyssen, Filip Demeyer, Eveline Hoste, Jo Raes, Catherine Tytgadt, Jan De Witte, Céline De Weerd,  Maxime Van De Voorde, Erik De Beck, Chantal Tyncke, Nathalie Delens, François Gerniers, Stéphanie Burick, Lutgart Willems, Anne-Sophie Claus, Gilles Berwouts, Fauve Lambrecht, Bernard Casaert, Marc Van Bouchaute, Mieke Mertens en Michaël Vercruyssen. 

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio