Voormalige advocate die demente cliënte oplichtte, vraagt in beroep opschorting van straf

Oostende -

Een 53-jarige ex-advocate, vraagt in beroep opschorting van straf voor de oplichting van een demente cliënte.

Toen ze nog stagiair-advocate was, werd A.C. uit Oostende aangesteld als voorlopig bewindvoerder van een demente, hulpbehoevende bejaarde. Op een gegeven moment moest haar cliënte naar een rusthuis en werd haar rijwoning voor 120.000 euro verkocht. Na wat kosten bleef daar uiteindelijk nog 112.500 van over. Maar dat geld sluisde de advocate door naar haar eigen rekeningen. Daarmee betaalde ze de verbouwingen aan haar huis, kleding en de studentenkoten van haar kinderen. “Problemen op haar werk en financiële moeilijkheden”, gaf haar advocaat als redenen op.

In eerste aanleg werd ze veroordeeld tot drie maanden met uitstel en een boete van 1.200 euro. In beroep hoopt ze op opschorting van straf. “Ze is pas op middelbare leeftijd begonnen aan haar studies rechten. Nu is ze volledig verbrand, weggejaagd zelfs van de balie.”

Om haar huidig werk niet te verliezen, pleitte hij voor een opschorting van straf om haar blanco strafblad te kunnen behouden, maar het Openbaar Ministerie vraagt in beroep een jaar cel. “Een zwak persoon heeft begeleiding nodig. Problemen met het inkomen verrechtvaardigen niet wat gebeurd is. Je moet geen hoog opgeleid jurist zijn om te weten dat dit niet kan.”

Toen het misbruik aan het licht kwam, was meer dan 65.000 euro opgesoupeerd. Intussen is al een groot deel van dat geld teruggestort, net als het geld dat nog op de rekening stond.

Op 13 juni wordt bekeken hoeveel geld er nog ontbreekt. De uitspraak volgt wellicht in het najaar.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio