Betaalt u te veel voor energie? ‘Gaele’ van Test-Aankoop zoekt het gratis uit: “Je kan tot 250 euro per jaar uitsparen”

Betaalt u te veel voor energie? ‘Gaele’ van Test-Aankoop zoekt het gratis uit: “Je kan tot 250 euro per jaar uitsparen”

Een nieuwe website van Test-Aankoop moet consumenten helpen uitzoeken of ze al dan niet te veel betalen voor energie. De site, die de naam ‘Gaele’ kreeg, moet mensen helpen overstappen van energieleverancier, afhankelijk van hun gezinssamenstelling en noden.

Eén op drie consumenten in ons land is nog nooit van energieleverancier gewisseld en daar doen ze zelden een goede zaak mee. Uit verschillende onderzoeken zou blijken dat heel wat gezinnen veel geld zouden kunnen uitsparen. “Ondanks alle tools en groepsaankopen die we de afgelopen jaren in het leven hebben geroepen, zien we dat een groot deel van energiemarkt immobiel is”, vertelt de Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. “Dat is doodzonde, want mensen zouden tot 250 euro per jaar kunnen uitsparen.”

Betaalt u te veel voor energie? ‘Gaele’ van Test-Aankoop zoekt het gratis uit: “Je kan tot 250 euro per jaar uitsparen”
Foto: Screenshot.

Van energieleverancier wisselen is echter geen eitje. “Veelal moeten consumenten dan heel wat huiswerk maken, bovendien zijn er vaak kosten aan verbonden. Precies om die reden hebben we ‘Gaele’ laten ontwikkelen door ENBRO om de consument van alle administratieve last en kosten te bevrijden.”

Hoe werkt het?

“Zodra je je inschrijft op 'Gaele', wordt je energieverbruik gemonitord. Daarnaast volgt en analyseert de tool de energiemarkt. Die markt is uiterst volatiel en is onderhevig aan heel wat invloeden: gaande van een rare tweet van Trump tot de olie- en steenkoolprijzen tot het aantal uren zon. Op basis van al die gegevens berekent 'Gaele' per consument het ideale moment om over te stappen. Als zo’n moment is aangebroken, zal de tool je een voorstel doen om over te stappen. Het enige wat de consument moet doen is ‘ja’ of ‘nee’ zeggen, 'Gaele' doet de rest. Alle administratieve rompslomp en kosten zijn voor 'Gaele'.”

Qua functionaliteit lijkt de site wat op June, het grote verschil is dat 'Gaele' volledig gratis is. Hoe is zo’n site rendabel? “Het platform wordt gefinancierd met de vergoeding die de energieleverancier iedere maand opnieuw aan GAELE betaalt per EAN-nummer dat ze beheert. Omdat GAELE onafhankelijk is, is de vergoeding voor iedere leverancier dezelfde”, klinkt het nog.

“We weten dat de consument wil kunnen profiteren van de best mogelijke energiecontracten, zonder daarvoor veel moeite te willen doen. Alles zelf uitpluizen is voor velen geen optie. Dus zoeken ze iemand die ze vertrouwen en die het hele proces uit handen neemt. Gaele wordt je persoonlijke energiemakelaar”, zegt Luc Demeyere, gedelegeerd bestuurder van ENBRO. ENBRO is een bedrijf dat advies geeft aan bedrijven over energietarieven.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees