Parket Brugge gaat in beroep tegen straffen veroordeelden Kasteelmoord

Parket Brugge gaat in beroep tegen straffen veroordeelden Kasteelmoord

Evert de Clercq, Pierre Serry en André Gyselbrecht tijdens het proces in april. Foto: Photo News

Brugge -

Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, heeft beroep aangetekend tegen de straffen in de zaak van de kasteelmoord. André Gyselbrecht (67), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (54) en Franciscus Larmit (41) werden respectievelijk tot 27, 21, 27 en 15 jaar cel veroordeeld, maar daar gaat het openbaar ministerie (OM) dus niet mee akkoord.

André Gyselbrecht (67), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (54) en Franciscus Larmit (41) werden respectievelijk tot 27, 21, 27 en 15 jaar cel veroordeeld, maar daar gaat het Openbare Ministerie dus niet mee akkoord.

Dat betekent dat er niet alleen een nieuw proces komt met André Gyselbrecht en Evert De Clercq, die eerder al zelf beroep aantekenden, maar ook met Pierre Serry en Roy Larmit, die dat niet deden. Dat zou immers gemakkelijker zijn: als er een nieuw proces komt voor Gyselbrecht en De Clercq, zou er niet mogen gesproken worden over het onderzoek naar Serry en Larmit. Door de beslissing van het parket moeten alle beklaagden dus voor het hof van beroep verschijnen. Het proces gaat wellicht binnen enkele maanden van start.

Streng vonnis

Gyselbrecht, Serry, de Clercq en Larmit werden op 18 april schuldig bevonden aan de moord op Stijn Saelens. De Brugse correctionele rechtbank velde een duidelijk en streng vonnis: hoofdverdachte Gyselbrecht kreeg 27 jaar cel - dat is minder dan de gevraagde maximumstraf van 30 jaar -, Serry krijgt 21 jaar cel, de Clercq 27 jaar en Franciscus Larmit krijgt 15 jaar. Enkel bij die laatste werd rekening gehouden met meerdere verzachtende omstandigheden.

Met deze uitspraak viel na meer dan 13 maanden het doek over het proces rond de Kasteelmoord. Of zo leek het toch. Nu het parket in beroep gaat tegen de straffen van de veroordeelden, krijgt het vonnis van de rechtbank toch nog een staartje.

LEES OOK.Na meer dan 13 maanden valt het doek over het proces rond de Kasteelmoord. Alles wat u moet weten

Gyselbrecht als opdrachtgever moord

Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht kwam onmiddellijk in het vizier als de opdrachtgever voor de moord. Pierre Serry trad op als tussenpersoon bij het beramen van de moord. Het lichaam van Saelens werd twee weken na de feiten aangetroffen vlakbij een chalet van Serry in Maria-Aalter. Evert de Clercq speelde dan weer een rol bij het ronselen van de intussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel, maar de Zeeuw ontkent dat met klem. De schutter werd op de dag van de feiten door zijn neef Franciscus Larmit naar het kasteel in Wingene gebracht. De Tilburger blijft ontkennen dat hij wist wat zijn oom in Wingene van plan was. Larmit gaf wel toe dat hij hielp om het lichaam van het slachtoffer te begraven.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees