Beauty

BV-kapper Jochen Vanhoudt van Clientology ontwart elke week een vraag over haar

ADVIES. Ik wil vitaminen nemen om mijn haargroei te stimuleren. Wat zijn de opties?

ADVIES. Ik wil vitaminen nemen om mijn haargroei te stimuleren. Wat zijn de opties?

Foto: Shutterstock

Dof, futloos en dun haar? Een vitamientje kan soelaas bieden. Maar er zijn nog andere manieren dan het klassieke supplement die je haar vooruit helpen. BV-kapper Jochen Vanhoudt van Clientology reikt ze aan.

Te weinig vitaminen in het bloed kunnen ertoe leiden dat je haar niet in topconditie is. Vooral de vitaminen C, B1, B2, B3, B5 en B12 zijn belangrijk voor een volle, gezonde haardos. Als je er wil bijnemen, kun je verschillende kanten uit.

SUPPLEMENTEN

De bekendste methode is om vitaminesupplementen in te nemen in de vorm van tabletten. Het nadeel hieraan is dat je lang – gemiddeld drie maanden – moet wachten voor er voldoende vitaminen in je bloed zitten en je dus resultaat ziet. Er bestaan ook ampullen met vitaminen die je rechtstreeks op je hoofdhuid aanbrengt.

INFUUS

Helemaal nieuw is het intraveneus toedienen van vitaminen. Omdat ze onmiddellijk in het bloed worden opgenomen, zou je meteen van de voordelige effecten kunnen genieten. Aan mensen met een acuut probleem, bijvoorbeeld haaruitval door stress, zou ik dit maandelijks, gedurende drie maanden, durven aanraden. Deze behandeling in een gespecialiseerde kliniek kost wel wat. Reken zo’n 150 euro per beurt.

BLOEDPLASMA

Naast vitaminekuren bestaat er iets zoals PRP-therapie, voluit Platelet Rich Plasma therapie, op basis van eigen bloedplasma. Dat bevat stoffen die haarzakjes herstellen, de bloedtoevoer errond doen toenemen en uiteindelijk de groei van haarfollikelcellen gaat stimuleren. De bedoeling is dat het goede van het plasma in je hoofdhuid wordt geïnjecteerd.

MEDICIJN

Je kunt ook langsgaan bij een dermatoloog. Als er sprake is van een hardnekkig probleem, kan hij je Minoxidil voorschrijven. Dat is een middel dat oorspronkelijk is ontwikkeld om een hoge bloeddruk tegen te gaan, maar als nevenwerking haargroei stimuleert. Daarom wordt het middel nu vaak gebruikt om haaruitval tegen te gaan.

Corrigeer