Overleden meisje was met ouders en broer onderweg naar Verenigd Koninkrijk

Overleden meisje was met ouders en broer onderweg naar Verenigd Koninkrijk

Mawda, een tweejarig Koerdisch meisje dat met haar ouders en broer met een illegaal smokkeltransport onderweg was naar het Verenigd Koninkrijk, is na een wilde achtervolging door de politie dood teruggevonden. Of het meisje stierf tijdens de politieactie is niet duidelijk. Het Comité P heeft vastgesteld dat de politieagenten geen verantwoordelijkheid treft bij de dood van een tweejarig meisje.

Mensenhandelaars sparen niets of niemand en nemen vaak onverantwoorde risico’s om centen te verdienen. Dat ze daarbij mensenlevens op het spel zetten, zoals afgelopen nacht op de E42 in Nimy-Maisières, kan hen blijkbaar weinig schelen.

Een politiepatrouille van de snelwegpolitie van Henegouwen kreeg afgelopen nacht een bestelwagen in het vizier die opvallend zwaar geladen was. Bij controle bleek de nummerplaat niet bij het voertuig te horen. Toen ze de bestelwagen aan de kant wilden zetten, sloeg de bestuurder op de vlucht.

Tweejarig meisje overleden

“Er werd versterking gevraagd maar de chauffeur negeerde alle stoptekens”, zegt François Farcy, directeur bij de federale gerechtelijke politie van Bergen. Volgens de politiemannen hielden de illegalen op een bepaald moment een kind uit het raam, wellicht in de hoop dat de politie de achtervolging zou staken uit schrik dat ze het naar buiten zouden gooien.

Ter hoogte van het parkeerterrein van Maisières, bij Bergen, gebeurde het onvermijdelijke. De Peugeot Boxer botste met hoge snelheid tegen een voorganger.

In totaal 26 volwassenen en drie kinderen zaten samengepropt in het laadruim van de bestelwagen, zo ontdekten de agenten. Een meisje van twee jaar overleefde het niet. Het ging om Koerden. Volgens Frédéric Bariseau, woordvoerder van de procureur van Doornik, is het kind niet gestorven door een politiekogel. Ook al heeft de politie het vuur geopend op het voertuig. Vermoedelijk kwam ze om het leven door een ziekte, een ongeluk in de bestelwagen of een slag op het hoofd. Een autopsie op het lichaam van het jonge slachtoffer zal nu de doodsoorzaak moeten bepalen. Het Comité P heeft vastgesteld dat de politieagenten geen verantwoordelijkheid treft bij de dood van het tweejarige meisje.

 

 

Onderweg naar Verenigd Koninkrijk

De Britse krant ‘The Guardian’ kon familie van het meisje spreken. Mawda, zoals het slachtoffer heet, zat samen met kaar Koerdisch-Iraakse ouders en haar driejarige broer achterin de bestelwagen. Zij geraakten niet gewond tijdens het incident. De familie vluchtelingen zou een tijdje geleden teruggestuurd zijn naar Duitsland, maar kon opnieuw naar België reizen. Daar verbleven ze tot ze de kans kregen om de overzet te maken naar het Verenigd Koninkrijk.

Alle inzittenden van het busje zijn meegenomen voor verhoor. Het parket van Doornik heeft het dossier overgemaakt aan de onderzoeksrechter van Bergen, mevrouw Monfils. De strafbare feiten behelzen belemmering van het verkeer, moord (de chauffeur van de bestelwagen had geprobeerd agenten omver te rijden), gewapende opstand, mensensmokkel en, mogelijk, ook het niet bijstaan van een persoon in nood.

De Koerdische vluchtelingen worden donderdag verhoord. Dat heeft wat voeten in de aarde gehad, omdat geschikte vertalers gevonden moesten worden.

Protest

Als gevolg van het incident met de bestelwagen, hebben donderdagmiddag een zestigtal migranten de A16 ter hoogte van Grande-Synthe in beide richtingen geblokkeerd. Zij wilden hun stem laten horen, nadat volgens hen het meisje werd doodgeschoten door de politie. “We willen geen ruzie maken, enkel onze stem laten horen”, klinkt het tegenover de Franse website Le Phare Dunkerquois. Nadat enkele arrestaties plaatsvonden, keerde de rust op de snelweg terug.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees