Zanger en schilderes samen in één expo

VIDEO. 'The Waiting Canvas' legt parallellen tussen muziek en schilderkunst vast

VIDEO. 'The Waiting Canvas' legt parallellen tussen muziek en schilderkunst vast

Koen Meirlaen en Delphine Lebrun. Foto: Eddy Lefevre

Deinze - Zanger Koen Meirlaen, alias MEK, bundelt in het Museum van Deinze en de Leiestreek de culturele krachten met schilderes Delphine Lebrun tijdens een expo over de raakvlakken tussen muziek en schilderkunst.

20180321-NIEUWS-61 from AVS on Vimeo.

Voor Meirlaen is het zijn derde single, en bij elk nieuw nummer vindt hij wel een nieuwe manier om zich te onderscheiden van de rest. Zijn eerste nummer schreef hij tijdens een verblijf op Antarctica, zijn tweede werd deels opgenomen in een turnzaal en voor nummer drie sloeg hij de handen in elkaar met een kunstenares.

"Mijn nieuw nummer 'The Waiting Canvas' werd geschreven tijdens de laatste dagen van de zwangerschap van mijn vrouw", legt Koen uit. "Ik had een idee voor een clip waarbij de beelden de muziek extra kracht geven. Delphine en ik trokken ons in februari terug in haar Gents atelier om de clip op te nemen. Op de beelden zie je hoe Delphine haar schilderij opbouwt op de tonen van mijn muziek. Er kwam zoveel inspiratie uit de parallellen die er bestaan tussen schilderen en muziek dat we er een expo van maakten."

Landschapselementen

Delphine begon impulsief aan de schilderwerken. "Ik ben sterk geëvolueerd nadien, want wie de werken bekijkt ziet een weg van kinderlijkheid naar volwassenheid. Dat past ook in de sfeer van het nummer. In elk schilderij komen landschapselementen voor."

De expo wordt geen doordeweeks museumproject met doodse schilderijen. "We willen af van het statische museum", aldus Koen. "We projecteren de clip, waardoor het schilderij meer tot leven komt. We toonden het aan vrienden en familie. Na het zien van de clip keerden ze terug naar het schilderij om het andermaal te bekijken, omdat ze details herkenden of ontdekten in de clip. De twee weken na de nocturne kunnen bezoekers koptelefoons die van het plafond hangen gebruiken om de wereld tussen muziek en schilderkunst in elkaar te laten vallen."

Koen en Delphine openen 'The Waiting Canvas' tijdens een nocturne op vrijdag 18 mei vanaf 20 uur in het mudel in Deinze. De expo loopt nog tot 3 juni.

"Eind deze maand komt een schooltje met kinderen naar het museum om op mijn muziek schilderkunst te maken. Uiteindelijk hebben muziek en kunst hetzelfde doel: mensen samenbrengen."

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio