Nieuw natuurgebied tussen Oeselgem en Zulte

Nieuw natuurgebied tussen Oeselgem en Zulte

Foto: LEZ

Zulte / Dentergem - Recent kocht Natuurpunt tussen Leie en Schelde, samen met Natuurpunt De Torenvalk, een waardevol stukje oude-Leie-kronkel. Onder het motto ‘onbekend, maar niet meer onbemind’ trakteert de vereniging iedereen op Pinkstermaandag 21 mei op een inhuldigingwandeling en een drankje.

Tijdens een educatieve wandeling leer je alles over de rijke geschiedenis van het gebied. Je bekijkt het landschap vanuit een natuur- en cultuur-historische bril, of met een verrekijker, en leert zo waarom het belangrijk is zo’n landschappen te beschermen. Waar voorheen de vrachtschepen voeren en vlas geroot werd, hebben watervogels nu het gebied geclaimd en met succes.

“Nog tijdens de voorbereidende wandeling, schoot een ijsvogel ons rakelings voorbij”, getuigt Hannes Buyle, mede-organiserend bestuurslid. “Hij leek ons wel te bedanken voor het ontfermen over z’n kostbare habitat. Want hoewel deze ijsvogel dit zelf zo niet in het snotje zal hebben, is de bescherming van een stukje Oude Leie een strategische steen in een groter plan van rivierherstel Leie.”, weet Hannes.

De afstand van de wandeling is ongeveer vier km. Afhankelijk van het weer kan het verstandig zijn waterdichte schoenen mee te brengen.

Het natuurgebiedje situeert zich op de grens tussen Zulte en Oeselgem, halverwege het centrum en de Vierschaar. Omwonenden, betrokkenen en geïnteresseerden zijn welkom. Na de wandeling biedt Natuurpunt een plaatselijk drankje aan en kan kennis gemaakt worden met de afdelingen en de aanwezige waterdiertjes. Met behulp van een telescoop kan je over het omringende landschap turen.

Natuurpunt tussen Leie en Schelde bekommert zich over de natuur in Zulte, Deinze en Nazareth. De vereniging, met meer dan 900 leden, wil het eerste aanspreekpunt zijn voor alle vragen en bekommernissen aangaande de lokale natuur. Bovendien is de afdeling één van de meest actieve van het land met een jaarprogramma van zo’n 50 activiteiten die mikken op een breed publiek.

De volledige activiteitenkalender kan je raadplegen op www.natuurpunttussenleieenschelde.be.

Praktisch

Wanneer: maandagnamiddag  21 mei 2018 om 14 uur

Waar: parking achter de kerk van Oeselgem, aan het Leieheem

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio