Belgische renner Kevyn Ista legt positieve test af maar komt ervan af met waarschuwing

Belgische renner Kevyn Ista legt positieve test af maar komt ervan af met waarschuwing

Foto: Photo News

Kevyn Ista van WB-Aqua Protect-Veranclassic legde in de Ster van Bessèges een positieve test af. De 33-jarige Belg werd geschrapt van de uitslag in de Franse rittenkoers en werd door zijn ploeg op non-actief gezet, maar komt er bij de UCI vanaf met een schorsing.

Kevyn Ista eindigde anoniem als 28e in de Ster van Bessèges (31 januari - 4 februari ) maar achteraf bleek dat hij positief had getest op Furosemide, een waterafdrijvend geneesmiddel dat onder meer gebruikt wordt bij hartfalen, levercirrose en nierfalen maar ook wordt ingezet als bloeddrukverlagend middel.

Het middel staat op de dopinglijst van het WADA maar de UCI schorst de renner niet omdat er slechts een heel klein spoor van werd teruggevonden. De renner beweert ook dat een geneesmiddel bij de apotheker werd “besmet” met het product in kwestie. Ista komt ervan af met een reprimande of waarschuwing en mag van WB-Aqua Protect-Veranclassic vanaf nu ook weer koersen.

“Ik nam een voorbereiding van de apotheker die was besmet met een product, Furosemide, uit een eerdere bereiding”, aldus Ista in een officiële mededeling... Ik werd compleet vrijgesproken nadat ik kon bewijzen dat deze besmetting onvrijwillig was. Ik werd nooit geschorst en ik ben klaar om terug te koersen. Ik zal de competitie in Gulleghem (op 2 juni) hervatten.”

De ploeg zette Ista in afwachting van een beslissing op non-actief maar neemt hem nu dus weer op in zijn selectie.

Corrigeer

MEER NIEUWS