Bomenkap? Niet als het van deze vandalen afhangt: “Gelukkig knipten ze de remleiding niet door”

Voor Frederik Devrome betekent de sabotagedaad, waarbij de dunste hydraulische leidingen werden doorgeknipt, duizenden euro’s schade aan zijn kraan. Foto: credit

Blankenberge -

Saboteurs hebben de controversiële kap van 544 bomen tijdelijk kunnen stopzetten. Een kraan die werd ingezet bij de werken, werd gisterennacht zwaar beschadigd. Een onverlaat knipte een aantal hydraulische leidingen kapot. De kraan liep voor duizenden euro’s schade op, al gaan de werken vandaag normaal gewoon verder. “We hebben een vermoeden wie achter de daad zit”, aldus aannemer Frederik Devrome.

De geplande kap van 544 bomen in Blankenberge zorgt al even voor controverse, maar tegenstanders hebben nu blijkbaar de zware (en illegale) middelen ingezet. De sabotage aan de kraan werd gisterochtend opgemerkt door enkele aannemers die de werken uitvoeren. “Het moet in de vroege ochtend gebeurd zijn, want de olie lekte nog uit de leidingen toen we de kraan vonden. De brandweer moest zelfs helpen ruimen”, aldus aannemer Frederik Devrome.

Raadslid even verdacht

Volgens de man liep de kraan, die hij geleend heeft van een collega, voor duizenden euro’s aan schade op. “Enkel de dunste leidingen werden doorgeknipt, mogelijk met een snoeischaar. Stel dat de remleiding was doorgeknipt, konden we nog een gevel geraakt hebben”, zucht hij. “De herstelling zal 3.000 à 4.000 euro kosten. En dan lopen we nog eens 1.500 euro schade op omdat we een dag niet kunnen werken. Reken maar uit.”

De aannemer heeft een sterk vermoeden wie achter de streek zit. “Enkele individuen kwamen ons gisteren lastigvallen tijdens ons werk. We denken dat zij ermee te maken hebben, maar bewijs dat maar eens”, aldus Devrome, die hoopte dat de kraan gisteravond hersteld raakte. Zo’n 60 bomen werden ondertussen al gekapt. “Op die manier kunnen we morgen (vandaag, nvdr.) de werken hervatten.”

Van de daders is momenteel nog geen spoor. Zeker is dat een gemeenteraadslid op een bepaald moment verdacht werd, maar hij ontkende ondertussen elke betrokkenheid. De politie voert momenteel een onderzoek. Ondertussen werd ook een buurtonderzoek ingesteld.

“Bomen zijn ziek”

Patrick De Klerck (Open VLD), schepen van Milieu en Openbare Werken, begrijpt alle heibel rond de bomenkap niet. Hij benadrukt nogmaals dat de ingreep noodzakelijk is en alle bomen opnieuw worden aangeplant na de nodige verfraaiingswerken.

“Heel wat van die essen zijn ziek en zorgen voor overlast”, stelt De Klerck. “Ze doen onder andere trottoirs omhoogkomen, wat al ongelukken veroorzaakte. Die voetpaden worden binnenkort aangepakt, net als enkele defecte rioolstelsels. Maar daarom moesten die bomen wel geruimd worden. Het is geen kaalslag, maar een positieve vernieuwing. Enkele personen draaien het hele verhaal om en moeten de boel alweer verzieken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees