Brugge stelt regenboogactieplan voor, Blankenberge hijst de vlag wat laat

Terwijl Annick Vandamme (Hoofd diversiteitsdienst), OCMW-voorzitter Dirk De fauw en Babet Brilleman (Expert diversiteit)in Brugge het regenboogactieplan voorstelden, hing in Blankenberge pas laat een vlag aan het stadhuis. Foto: mvn

Brugge -

Overal ter wereld werd gisteren de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie gevierd. In Brugge werd van de gelegenheid gebruikgemaakt om het regenboogactieplan te lanceren. Ook Blankenberge hing de regenboogvlag uit, maar deed dat wel met vertraging.

Zowat alle Vlaamse steden en gemeenten hijsen op 17 mei een regenboogvlag aan het stadhuis en andere officiële gebouwen. Dat gebeurde ook in onze regio, al had Blankenberge wat vertraging. De twee regenboogvlagen die besteld waren voor 17 mei waren al in gebruik. Ze wapperden aan jeugdhuis De Leute en jeugdherberg De Wullok, maar niet aan het stadhuis. Toch was dat de bedoeling. “Dit is zeker niet uit slechte wil. Al jaren wappert de regenboogvlag aan De Wullok en recent ook aan het jeugdhuis”, zegt burgemeester Ivan De Clerck (Open VLD). Later op de dag werd alsnog ingegrepen. De technische dienst verhuisde de vlag van De Wullok naar het balkon van het stadhuis, waar de regenboogvlag omstreeks 14.40 uur alsnog gehesen werd.

In Brugge werd de dag opvallender gevierd met de lancering van het regenboogactieplan om de stad holebi- en transgendervriendelijker te maken. Het plan werd voorgesteld bij de opening van de tentoonstelling Alle Kleuren van de Regenboog in Mijn Brugge, waarvoor kinderen tekeningen maakten over liefde en gelijke rechten. Sensibilisering en educatie zijn een belangrijk deel van het actieplan, dat dertig acties bevat. Er komen ook lespakketten, de stad Brugge zal vanaf nu genderneutrale vacatures uitschrijven, wil extra middelen vrijmaken voor LGBT-verenigingen (lesbian, gay, bisexual, transgender, nvdr.), en gaat op zoek naar een locatie voor een regenboogzebrapad. “Vorig jaar ondertekenden we de regenboogverklaring met zes doelstellingen en daar is dit actieplan nu het resultaat van”, zegt Dirk De fauw (CD&V), schepen van Diversiteit.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio