Kunstenaar doet opmerkelijke ontdekking tijdens graafwerken

Diest / Tienen -

Kunstenaar Joeri Minnart (44) uit Tienen beweert bij de voorbereiding aan De Bezetting, het kunstenparcours in Diest, een merkwaardige vondst te hebben gedaan: een kistje met fallussen van kunstwerken.

Joeri Minnart werkt mee aan het kunstenparcours De Bezetting, dat op zaterdag 19 mei start in Diest. Hij zou aan de voet van de citadel aan de Leuvensestraat een groot kunstwerk plaatsen, een creatie met een grondvlak van 2,5 meter en hoogte van 2,5 meter, dat menselijke en dierlijke figuren toont die uit de grond lijken te kruipen. Voor de plaatsing van het kunstwerk was Joeri op de bewuste plaats aan het graven gegaan. “Bij die graafwerken stootte ik op een halve meter diepte op een houten kistje met allerlei ‘stenen’. Toen ik die thuis schoonmaakte, bleek dat het om fallussen van menselijke figuren ging, een tiental in totaal. Ze variëren in grootte. De meeste zijn 6 tot 10 cm lang. Twee exemplaren zijn duidelijk groter: ongeveer 15 cm lang.”

Vervangen door vijgenblad

De vondst riep bij de kunstenaar heel wat vragen op, waarvoor hij bij een archeoloog te rade ging. “Het afkappen van penissen van kunstwerken bleek in de 16de eeuw een courant gebruik onder invloed van de Kerk. De kerkelijke overheid wilde geen fallussen afgebeeld zien. Ze werden vervangen door een vijgenblad. De geringe omvang van de penissen valt ook door een gebruik in de beeldende kunst van toen te verklaren. Fallussen werden op kindermaat voorgesteld.”

Te bekijken

Joeri's onverwachte vondst zal ook te bekijken zijn tijdens De Bezetting, met name in het pand op nummer 79 aan de Leuvensestraat, op een steenworp van de plaats van de vondst. En het kunstwerk dat hij op De Bezetting zou tonen? “Jammer genoeg krijg ik toch geen toestemming om het op de voorziene plaats aan te brengen. Met d'Oranje Giraffen, de vereniging die De Bezetting organiseert, is al afgesproken dat ik het later eens zal kunnen tonen. Met deze vondst gaat mijn deelname aan De Bezetting natuurlijk ook niet onopgemerkt voorbij.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees