Ook Kortenberg hangt de regenboogvlag, maar niet buitenshuis

Ook Kortenberg hangt de regenboogvlag, maar niet buitenshuis

Foto: if

Kortenberg -

In 2016 haalde Kortenberg de krantenkoppen als een van de zes Vlaamse gemeentes die weigeren de regenboogvlag te hijsen op holebifeestdag 17 mei. Sinds vorig jaar doet Kortenberg toch mee, al vindt de lokale jeugd de inzet van de gemeente te beperkt.

Ter ere van de holebi’s heeft de gemeente regenboogvlaggen gehangen aan de sporthal van Erps-Kwerps en die van Kortenberg. In tegenstelling tot andere gemeenten komt er echter geen vlag aan het gemeentehuis. “We zijn teleurgesteld dat de gemeente deze symbolische daad jaar na jaar weigert”, zegt voorzitter van Jong VLD Kortenberg Steven Hendrickx. “Daarbij komt dat de vlaggen aan de sporthal niet buiten hangen maar binnen. Wat is het nut van zo’n actie als je de vlaggen verstopt? We hopen dat de gemeente alsnog bijdraait.”

Schepen van Gelijke Kansen Kristien Goeminne (CD&V) is het oneens met de kritiek. “Wij steken holebi’s wel degelijk een hart onder de riem. We nemen deel aan verschillende holebi-acties, zoals het holebi-filmfestival.”

“We vrezen dat als we voor één actie vlaggen hangen aan het gemeentehuis, we verantwoording moeten afleggen aan elk goed doel waarvoor we dat niet doen”, vult burgemeester Chris Taes (CD&V) aan.

De lokale jeugdbewegingen kunnen zich in die uitleg niet vinden. "Erg jammer", klinkt het bij Scouts en Gidsen Kortenberg. Ook Chiro Flurk in Everberg reageert teleurgesteld. "Spijtig, die vlag mag toch gezien worden? Toen de gemeente twee jaar geleden weigerde deel te nemen, hebben we onze eigen regenboogvlag gemaakt."

Cavaria, de holebi-organisatie achter de vlaggenactie, blijft er gelaten bij. “De bedoeling is inderdaad dat men de vlaggen aan het gemeentehuis hangt. Maar er zijn wel meer gemeentes die bijvoorbeeld om protocollaire redenen de vlag elders hangen. Zolang ze zichtbaar hangt, heeft ze haar functie vervuld.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio