Straks voor 11 euro naar de psycholoog: dit najaar 4 tot 8 sessies terugbetaald

Straks voor 11 euro naar de psycholoog: dit najaar 4 tot 8 sessies terugbetaald

Een bezoek aan de psycholoog zal vanaf dit najaar nog maar 11 euro kosten in plaats van gemiddeld 50 euro vandaag. Dat voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) werd namelijk goedgekeurd.

Eerder kondigde minister De Block al aan dat een sessie bij de psycholoog terugbetaald zou worden, nu is ook bekend voor welk bedrag en voor wie die terugbetaling zal gelden. Het zou gaan om volwassenen met veelvoorkomende psychische problemen, zoals een angststoornis, een depressie of een alcoholverslaving. Al kunnen die categorieën wel ruim geïnterpreteerd worden: ook wie zijn of haar partner verloor of een trauma opliep, kan op een terugbetaling rekenen. Wel is er een voorschrift nodig van de huisarts of psychiater, zo niet geldt het recht op terugbetaling niet.

Vier tot acht sessies

De terugbetaling geldt voor vier sessies. Wie nadien nog meer hulp wil, moet een nieuw voorschrift vragen dat opnieuw voor vier sessie geldig is. Wie vervolgens nog therapie behoeft, moet ze aan de volle pot betalen.

De Block voorziet een budget uit van 22,5 miljoen euro voor de terugbetalingen, daarmee zouden 120.000 patiënten kunnen worden geholpen. “We hopen dat door de terugbetaling de stap naar een psycholoog minder groot wordt”, aldus de minister.

“Mensen moeten op tijd hulp kunnen zoeken”

Het Vlaams Patiëntenplatform juicht de beslissing toe: “We pleiten al lang voor een terugbetaling van de psycholoog en zijn blij dat dit nu gerealiseerd wordt. Door de hoge kostprijs stellen mensen een bezoek aan de psycholoog vaak uit. Terwijl het net belangrijk is voor mensen met psychische problemen om op tijd hulp te zoeken”, aldus Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform, dat meer dan 110 patiëntenverenigingen vertegenwoordigt.

Het Vlaams Patiëntenplatform hoopt dat de terugbetaling van psychologische hulp in de toekomst nog zal worden uitgebreid zodat het ook voor mensen die kampen met langdurige psychologische problemen betaalbaar blijft om naar een psycholoog te gaan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees